Prizzis ære

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Prizzis ære
orig. Prizzi's Honor
Generell informasjon
Utgivelsesår13. juni 1985 (USA)
Lengde130 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørJohn Huston
ProdusentJohn Foreman
ManusforfatterRichard Condon
Janet Roach
MusikkGiacomo Puccini, Alex North
SjeffotografAndrzej Bartkowiak
Foran kamera
MedvirkendeJack Nicholson
Kathleen Turner
Robert Loggia
Anjelica Huston
Eksterne lenker

Prizzis ære (originaltittel: Prizzi's Honor) er en filmkomedie fra 1985 som forteller historien om en mann og en kvinne, begge leiemordere for mafiaen, som blir forelsket i hver andre, selv om de er leid inn for å ta livet av hverandre. Jack Nicholson, Kathleen Turner, Robert Loggia, William Hickey, Anjelica Huston, Lawrence Tierney og CCH Pounder innehar hovedrollene.

Filmen er basert en roman av Richard Condon, og omskrevet til filmmanus av Condon og Janet Roach. Regi var ved John Huston.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen vant en Oscar-pris for beste kvinnelige birolle (Anjelica Huston), samt at den ble nominert i kategoriene beste mannlige hovedrolle, beste mannlige birolle, beste kostyme, beste regi, beste klipp, beste film og for beste adapterte manus.

Handling[rediger | rediger kilde]

Charley Partanna er en leiemorder for en mafia basert i New York, ledet av den eldre Don Corrado Prizzi, hvis virksomhet generelt håndteres av hans sønner Dominic og Eduardo og av hans mangeårige håndlanger, Angelo - som er Charley`s far.

Charley får i oppdrag å fly til California for å gjennomføre en kontrakt, og drepe en mann ved navn Marksie Heller som skal ha ranet et casino i Nevada. Dominic ønsker å få Charley ryddet av veien og ansetter noen til å gjennomføre mordet, uten å vite at han nettopp har gitt jobben til Charley`s egen kone.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]