Prins Valiant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Prins Valiant er en tegneserie av Harold Foster. Foster både skrev og tegnet serien fra 1937 til 1971. I 1971, etter å ha prøvd ut andre tegnere som Wallace Wood og Gray Morrow, overlot Foster tegningen til John Cullen Murphy. Foster fortsatte å skrive og skissere sidene til 1980. John Cullen Murphys sønn, Cullen Murphy, overtok skrivingen. Prins Valiant er en de lengste løpende eventyrseriene fortsatt under produksjon. I 2004 overtok Gary Gianni som tegner, med Mark Schulz som tekstforfatter.

Serien er en kronologisk biografi over den fiktive prins Valiants liv. Den begynner med at en introduksjon av hans far, Aguar, konge av Thule. Thule omfatter ifølge kartene i serien Nord-Trøndelag og det sørlige Nordland, med hovedsetet, borgen Vikingholm, i nærheten av dagens Steinkjer. Aguar må flykte til England etter at tyrannen Sligon har tilranet seg tronen. Valiant vokser opp i de britiske sumpområdene. Som 16-åring blir han slått til ridder av det runde bord av Kong Arthur, og senere gjenerobrer faren Thule. På sine reiser treffer Valiant den vakre dronning Aleta av Tåkeøyene, som han først tar for en trollkvinne, men som blir hans livs kjærlighet som han etablerer familie sammen med.

Serien foregikk opprinnelig i en fiktiv middelalder, med drageligende uhyrer og magi. Foster plasserte den etter hvert i en mer konkret historisk ramme. Valiant og Aleta gifter seg i året 455, under vandalenes herjing av Roma. Men det historiske er ikke konsekvent fremstilt, da kong Arthurs England tilhører riddertiden under høymiddelalderen, og vikingene hører hjemme på 800-tallet. Navnene som nyttes har liten gjenkjennelse til tradisjonelle nordiske vikingnavn. Serien ble så merløsrevet fra den historiske rammen, og en rekke episoder med bl.a. den østromerske keiser Justinian kan tyde på at handlingen er flyttet til 500-tallet, og serien ble igjen mer preget av fri fantasi.

I Norge ble Prins Valiant oversatt og distribuert av Bulls pressetjeneste og i mange år gikk den i Magasinet For Alle, så i Spøk og Spenning, for så å bli del av det ukentlige tegneseriebladet Skippern. Fra 1987 ble serien utgitt på norsk av Thule forlag.

I 1953 laget regissøren Henry Hathaway en film basert på tegneserien, med Robert Wagner som Valiant og Janet Leigh som Aleta. I filmen er Aleta en britisk prinsesse, og søster av Ilene som var Vals første kjærlighet i tegneserien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]