Prins Christians sund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°04′N 43°10′V

Prins Christians sund
Prins Christian Sund.jpg
Beliggenhet

Prins Christians sund
60°09′00″N 43°53′00″V

Prins Christians sund (grønlandsk: Ikerasassuaq) ligger øst for Grønlands sydspiss Kapp Farvel og strekker seg 100 km, med en bredde på 500 m på trangeste fra Danmarkstredet i øst, til Davisstredet i vest. Prins Christians sund forbinder Labradorsjøen med Irmingerhavet. Sundet er oppkalt etter prins Christian Frederik (senere Christian 8.)[1]. Tidevannstrømmen i det lange og smale farvannet er så kraftig, at mindre båter kun kan passere ved fjære sjø (fallende vannstand). Sundet har et panorama med høye spisse tinder, isbreer, og isfjell.

Den eneste bosettingen ved sundet er Aappilattoq.

Flere ganger hver sommer går det cruiseskip gjennom sundet[2], noen ganger så store skip som MS Eurodam (86.700 tonn, 285 m lengde) [3]

Værstasjon[rediger | rediger kilde]

Ved det østre innløpet til sundet ligger en værstasjon på øya Sangmissoq, som ble grunnlagt av USA under andre verdenskrig med navnet Bluie East One, nå Ikerasassuaq. Værstasjonens oppgave var blant annet å sørge for, at skipsfarten hadde pålitelige værdata ved Kapp Farvel. Den 7. januar 1959, da M/S Hans Hedtoft kolliderte med et isfjell ved Kapp Farvel, var det radiotelegrafisten på værstasjonen i Prins Christians sund som først oppfanget nødsignalene.

Værstasjonen drives i dag av den Internasjonale sivile luftfartsorganisasjonen ICAO[1] sammen med Tele Greenland. En lang tretrapp snor seg fra havnen opp til stasjonen med messebygning, kraftverk, boligbrakker og radioantenner.

Radio[rediger | rediger kilde]

Prins Christians Sund Radio ble lagt ned i 1980.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]