Primaspalasset i Warszawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Primaspalasset i Warszawa

Primaspalasset (polsk Pałac Prymasowski) er et palass ved Senatorska-gaten i Warszawa.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byggingen av palasset begynte mot slutten av det 16. århundre etter initiativ av Płock-biskopen Wojciech Baranowski. Etter å ha blitt primas overga han palasset til kapittelet i Gniezno i 1610. Det ble senere ødelagt under den svenske invasjonen av Polen i 16551660, og gjenoppbygd under ledelse av Józef Fontana. Palasset ble på ny ødelagt av saksere og kosakker i 1704, og senere gjenoppbygd av primas Stanisław Szembek. Frem til 1797 fungerte palasset som primasresidens. Mot slutten av det 17. århundre ble palasset utbygd under ledelse av Tylman van Gameren, mens det i første halvdel av det 18. århundre ble ombygd i rokokkostil som residensen til primas Adam Ignacy Komorowski.

I årene 17771783 ble palasset igjen ombygd, denne gang av Antoni Kazimierz Ostrowski, etter tegninger av Efraim Szreger i klassisistisk stil. Byggingen ble fullført av Michał Jerzy Poniatowski. Hovedkorpusen ble da beriket med sidefløyer med paviljonger. Palassindret ble tegnet av Johann Christian Kammsetzer og Szymon Bogumił Zug.

I det 18. århundre ble palasset brukt til forskjellige formål. I mellomkrigstiden huset det Jordbruksdepartementet. Palasset ble ødelagt under Felttoget i Polen i 1939, og senere gjenoppbygd etter krigen.