Priit Pärn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Priit Pärn
Priit Pärn 4683 C (cropped).JPG
Født26. august 1946[1]Rediger på Wikidata (74 år)
Tallinn[2]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i TartuRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Animation director, karikaturtegner, filmregissørRediger på Wikidata
Nasjonalitet Estland, SovjetunionenRediger på Wikidata
Utmerkelser 3. klasse av Den hvite stjernes ordenRediger på Wikidata

Priit Pärn (født 26. august 1946 i Tallinn i Estland) er en estisk regissør, animatør, illustratør og grafiker. Han har laget en rekke særegne tegnefilmer og er den estiske filmskaperen som er best kjent og mest prisbelønnet i utlandet.

Arbeid og filmer[rediger | rediger kilde]

Pärn ble utdannet som biolog i 1970 og var ansatt som planteøkolog fram til 1976. Siden slutten av 1960-tallet arbeidet han også som illustratør, karikaturtegner og tegneserieskaper og startet filmkarrieren med å lage konseptdesign til tegnefilmen Kilplased (1974). Etter kort tid som lærling ved Tallinnfilm Studio (siden 1994 Eesti Joonisfilm) regisserte han sin første film Kas maakera on ümmargune? (1977). Blant hans viktigste filmer regnes Kolmnurk (1982), Eine murul (1987), Hotel E (1992), 1895 (regissert sammen med Janno Põldma 1995) og Porgandite öö (1998).

Pärns stil er kjennetegnet av svart humor, leken surrealisme og et eget grafisk uttrykk. Hans rå stil skiller seg både fra Rein Raamats overdrevent seriøse og moraliserende filmer såvel som det sovjetrussiske Sojusmultfilms Disney-inspirerte filmer. Av yngre estiske filmskapere som har fugt i Pärns fotspor, kan nevnes Ülo Pikkov og Priit Tender. Utenlandske produksjoner som har hentet inspirasjon fra Pärn, er blant andre den amerikanske TV-animasjons-serien Rugrats og AAAHH!!! Real Monsters!''.[3]

I 2002 fikk Pärn utmerkelsen Lifetime Achievement Award av International Animated Film Association.

Pärn har undervist i animasjon ved Kunstakademiet i Åbo i Finland siden 1994.

I 1989 ble Priit Pärns bildebok Tagurpidi utgitt på norsk under tittelen Tvertom-Tom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]