Pride and Glory

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pride and Glory
Generell informasjon
UtgivelsesårUSA 24. oktober 2008
Prod.landUSA USA
Lengde130 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørGavin O'Connor
ProdusentJoe Carnahan
MusikkMark Isham
Foran kamera
MedvirkendeEdward Norton
Colin Farrell
Jon Voight
Noah Emmerich
Annen informasjon
Budsjett$30 millioner
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Pride and Glory er en dramafilm fra 2008 regissert av Gavin O'Connor, og med Edward Norton, Colin Farrell, Jon Voight og Noah Emmerich i hovedrollene. Filmen hadde premiere på amerikanske kinoer den 24. oktober 2008. Francis Tierney (Jon Voight) er overhode i en familie som består av flere generasjoner politimenn, og inkluderer hans sønner Francis jr. (Noah Emmerich), Ray (Edward Norton), og hans svigersønn Jimmy Egan (Colin Farrell) som alle er politifolk i New York City.

Sammendrag av handlingen[rediger | rediger kilde]

Flere politimenn blir drept i en skuddveksling i en mislykket operasjon mot gjenglederen Angel Tezo. Francis jr. og hans bror, Ray Tierney (Edward Norton), haster til åstedet og får vite at fire politimenn fra Francis' divisjon ble drept i aksjonen. Francis Tierney Sr. (Jon Voight), en pensjonert politimann av høy rang, presser Ray til å lede gruppen som blir satt til å granske hendelsen. Ray får høre fra et øyenvitne, en ung latinamerikansk gutt, at en blødende Tezo stakk fra åstedet ved å kapre en drosje. En mobiltelefon som muligens tilhørte et gjengmedlem blir også funnet.

Jimmy, Kenny Dugan, Reuben Santiago og Eddie Carbone møtes ved drosjen hvor den døde drosje-sjåføren fremdeles sitter. Disse fire politimennene tilhører en gruppe korrupte politifolk fra NYPD som blir ledet av Jimmy. Under Jimmys ledelse brenner de drosjen og den døde sjåføren, og de må finne Angel Tezo før Ray og politiet gjør det. Senere, under en julemiddag med familien, har Jimmy og Francis en privat diskusjon hvor Francis blant annet avslører kjennskap til noen av Jimmys ulovlige handlinger. En gjeng-relatert skuddveksling finner sted og etterlater bare et vitne, som informerer Ray om at Tezo ble tipset om aksjonen av en venn i NYPD som heter "Sandy".

Ray undersøker Tezos telefon og finner et mottatt anrop fra den samme telefonen som ble funnet utenfor åstedet, som også ble brukt til å ringe politiet etter skytingen, noe som indikerer at vitnet snakker sant. Ray forteller om funnene til Francis, og spør om det er noen som heter Sandy i hans divisjon, men Francis sier nei. Senere konfronterer Francis politimannen Reuben "Sandy" Santiago med det han har fått vite. Sandy innrømmer hva han gjorde, og han uttrykker overraskelse når Francis hevder at han ikke visste hva som foregikk. Santiago forteller at de gjennomførte aksjonen fordi de ville drepe Tezo slik at de kunne samarbeide med en annen narkotika-selger, Casado, men at Santiago advarte Tezo fordi de var venner fra barndommen. Men Sandy trodde Tezo bare ville flykte, og at politiet ikke ville være i fare. Francis krever at Santiago slutter i politiet.

Jimmy blir konfrontert i sitt hjem av Casado, som hadde betalt Jimmy for å drepe Tezo. Casado truer med å skade familien hans hvis problemet ikke blir løst umiddelbart. Jimmy og det korrupte politiet prøver å finne Tezo, og de truer fetteren hans som avslører hvor Tezo befinner seg. Ray finner også Tezos gjemmested, og han går inn i bygningen når han hører skudd. Ray ser Jimmy og gjengen hans som torturerer Tezo til døden. Jimmy dreper Tezo med Ray sin pistol og forteller Ray at han kan bli helten som drepte en politimorder. Ray angriper Jimmy, men innser at han ikke kan gjøre noe ettersom det var hans pistol som drepte Tezo. Sandy kontakter en journalist og røper hva som egentlig skjedde, før han begår selvmord. Politiet gir Sandy og de fire døde politimennene skylden for alt som har skjedd. Francis Jr konfronterer Jimmy, som insisterer at Francis må ha vist om korrupsjonen. Francis Jr innrømmer at han ga Jimmy og enkelte politifolk mer spillerom for å tjene litt ekstra penger, men han er rasende over hvor langt de tok korrupsjonen.

Fetteren til Tezo går offentlig ut og annonserer at Jimmy truet med å skade ham og familien hans. Ray konfronterer Jimmy, og de begynner å slåss. Ray går seirende ut av kampen. Når Ray går ut sammen med Jimmy i håndjern blir de omringet av folk som ønsker rettferdighet. Jimmy ber Ray om å fjerne håndjernene hans. og gi ham tilbake pistolen sin, men Ray nekter. Jimmy blir lynsjet og slått i hjel, men mobben holder Ray tilbake slik at han ikke kan gripe inn. Ray vakler bort fra folkemengden og Jimmy. Francis Jr og Ray kjører vekk fra området. Filmen ender med at Ray, Francis Jr og Francis Sr i ferd med å avgi sine forklaringer.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]