Prey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Prey (norsk: Bytte) er en av Michael Crichtons bøker om science fiction. Den ble først utgitt i bokform i november 2002, og ett år senere som pocket, omskrevet av Harper Collins.

Boken er på cirka 500 sider, og blir filmatisert og antatt ferdig til 2008. I likhet med Jurassic Park handler romanen mye om utvikling innen forskning og teknologi, i dette tilfellet nanoteknologi.

Handling[rediger | rediger kilde]

Romanen blir fortalt av hovedpersonen Jack Forman, en arbeidsløs Programmerer som tidligere var ansatt for en bedrift kalt Media Tronics. Men han ble sparket fordi han oppdaget en intern skandale, og får problemer med å skaffe seg fast arbeid etter denne hendelsen. Som et resultat blir Jack tvunget til å ta på seg rollen som hjemmeværende, samtidig som hans kone Julia arbeider som høytstående leder for et nanotekonologi-selskap kalt Xymos. Julia påstår at hun arbeider med en nytt revolusjonerende teknologi sammen med bedriften sin. Dette krever mesteparten av tiden hennes, og fører til problemer mellom henne og Jack og familien. Jack begynner å tro at Julia er så mye bortreist på grunn av en affære med noen andre.

En kveld kommer Julia sent hjem, og viser Jack en video av henne som demonstrerer Xymos nye nano-robot. I videoen blir nano-botene satt inn i en menneskelig testperson, og video fra innsiden av kroppen sendes i sanntid. Jack blir imponert, men blir enda mer mistenksom når han oppdager at videoen ikke ble produsert den dagen som Julia påstod at den var. Senere den natten våkner deres baby Amanda på grunn av store smerter, og kroppen hennes blir rød på grunn av en ukjent årsak. Jack tar henne med til sykehus, men de klarer ikke identifisere årsaken til smertene. Amanda får magnetresonanstomografi, men plutselig stopper smertene hennes og hud-forandringene forsvinner like plutselig som de dukket opp.

Forvirret og utmattet, vender Jack hjem til en merkelig likegyldig Julia som raskt reiser sin vei, og påstår at hun må på en veldig viktig forretningsreise. Det skjer en rekke merkelige hendelser som får Jack til å mistenke at noe foregår. Julia blir stadig mer fjern, men også voldelig mot familien sin. I tillegg blir sett en natt når hun kjører sammen med en uidentifiserbar passasjer i bilen hennes. Samme natt blir Julia skadet i en bilulykke. Jack rekrutteres snart for å konsultere på Xymos, fordi prosjekt-leder Ricky - en gammel venn av Jack - opplever programvare-problemer med nano-robotene. Der oppdager Jack snart hva som egentlig foregår i den hemmelighetsfulle bedriften.