Betongelement

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Prefabelement»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Prefabikerte betongelementer er svært vanlig i moderne byggeprosjekter, både som større, bærende konstruksjoner og arkitektoniske elementer. I Norsk sammenheng regner vi ikke betongblokk (murstein av betong), belegningsstein (...), takstein, og betongrør som betongelementer. Bildet viser japanske betongvarer.

Betongelementer er bygningsdeler i betong som er produsert på et annet sted enn der det brukes. En mer presis (faglig) betegnelse er ”prefabrikkerte betongprodukter”, men vanligvis bruker man begrepene betongelementer eller prefab. Fabrikkproduksjon av elementer utføres i moderne innendørs produksjonsanlegg og er uavhengig av uteklima. Dette sikrer jevn og høy kvalitet på produktene som fremstilles. Fordi elementene er herdet når de ankommer byggeplass kan man føre opp et bygg betydelig raskere enn med sammenlignbare materialer/byggesystemer. Et strengt kvalitetssystem og nøyaktigheten i produksjonen sammen med en rutinemessig bruk av høye betongfastheter gjør at men man utnytte kapasiteten i betongen slik at råvareforbruket (sement, tilslag og vann) blir lavere og bestandigheten bedre.

Betongelementer har vært i bruk i Norge siden siste halvdel av 1950-årene.

Typer[rediger | rediger kilde]

Når man snakker om betongelementer skiller man mellom bærende konstruksjonsdeler (søyler, bjelker, dekker, vegger, fasader) til bygninger, og betongvarer som f.eks. kommunalvarer (rør, kummer). Den viktigste forskjellen er at de bærende konstruksjonsdelene må skreddersys og produseres derfor bare på bestilling, mens betongvarene produseres i standarddimensjoner og i stor grad produseres for lager.

Det å prefabrikkere betongelementer framfor å plasstøpe kan ha flere fordeler. Betongelementene kan produseres inne i industrihaller. Der kan man holde en optimal temperatur og er beskyttet for vær og vind i herdefasen, noe som gjør det lettere å styre kvaliteten på det ferdige produktet. Elementene kan produseres før byggeplassen er klar for bygging, eller samtidig med at grunnarbeidene pågår, og på den måten kan man redusere rot på byggeplass og forkorte byggetiden. Prefabrikkerte betongelementer blir i noen tilfeller spennarmert slik at man kan oppnå høyere bæreevne, men likevel slanke elementer. Metoden brukes for eksempel ved dekkekonstruksjoner, såkalte hulldekker (dekker med langsgående tomme hullkanaler på tvert for å redusere egen vekt).

Bygging med betongelementer gir generelt høy kvalitet, kort byggetid og lave kostnader fordi man utnytter det industrielle konseptet i betongelementfabrikkene. Bygg som er ført opp i betongelementer er fleksible og lar seg for lett forberede for fremtidige utvidelser og bruksendringer fordi man kan ha store søylefrie arealer og til en viss grad gjenbruke elementene i ombygde eller nye bygg. Betongens gode formbarhet gir arkitekten mange muligheter til valg av form, overflater, profilering og farger. Disse uttrykksmuligheten øker ved bygging med betongelementer siden man kan være mer presis ved bygging av former og ved utstøpingen i et kontrollert miljø (temperatur, luftfuktighet m.m)

Bærende bygningsmaterialer[rediger | rediger kilde]

Eksempler på betongelementer som bygningsmaterialer-/konstruksjoner er:

  • Søyler – Skreddersydd i ulike tverrsnitt og dimensjoner
  • Bjelker – Skreddersydd i ulike tverrsnitt og dimensjoner
  • Dekker – Hulldekker, Ribberdekker ellers – Skreddersydd i ulike tverrsnitt og dimensjoner
  • Trapper – Rettløpstrapper, Svingtrapper, Sprialtrapper (Vindeltrapper)
  • Balkonger – Svalganger – Rekkverk
  • Massive, kompakte vegger
  • Ferdig isolerte fasadeelementer med ulike overflatebehandlinger. For eksempel slipte, polerte overflater i mange fargevariasjoner.

Andre betongvarer[rediger | rediger kilde]

Betongvarer er småartikler av betong som blir produsert industrielt, ofte for lager, og deretter transportert enten til en forhandler eller til byggeplassen for montering. Betongvarer produseres både med og uten armering. For å få til en rasjonell produksjon av elementer og betongvarer må forskalingen kunne fjernes umiddelbart etter utstøping uten at betongen mister sin form. Det stiller store krav til sammensetningen av betongen, og særlig til vanninnholdet. Eksempler på betongvarer er:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]