Preem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Preem
Org.formaktiebolag
Etablert1996
HovedkontorStockholm
Nettsidehttp://www.preem.se
Preems bensinstasjon i Karlskrona

Preem er et svensk oljeselskap som har over 600 bensinstasjoner for privatbilister og tung trafikk i Sverige. Preem har to raffinerier i Sverige, Preemraff Lysekil (tidigere Scanraff) og Preemraff Göteborg. Raffineriene destillerer sammenlagt rundt 18 millioner tonn råolje per år og regnes til de mest moderne og miljø- og energieffektive i Europa.

Preem bedriver en omfattende foredling av råolje og salg av petroleumprodukter til oljeselskaper i Sverige og på det internasjonale markedet, fremst i det nordvestre Europa. Over 67 prosent av produksjonen ekporteres, hvilket innebærer at Preem er blant de største svenske eksportørene. Omtrent halvparten av alle petroleumprodukter som brukes i Sverige kommer fra Preems raffinerier.

Preem arbeidet frem til 1996 under navnet OK Petroleum. Frem til 1994 ble firmaet eid av den svenske staten, Neste OY og KF. Siden 1994 eies Preem av den saudiske forretningsmannen Mohammed Al-Amoudi.

Pumpe för ACP-diesel, Preem Avesta

I år 2010 lå omsettningen på 87 milliarder svenske kroner. Antallet ansatte var 1300 personer. Inkludert partnere og distributører så arbeider om lag 3400 personer under Preems varemerke. Preems akkumulerte resultat for 2010 ble, etter finansielle poster og før skatt, 1 822 millioner svenske kroner.

Preem har fire typer bensinstasjoner:

  • Bemannede: stasjoner med servicebutikk og personale.
  • Automat: stasjoner som ikke er bemannet og kun tar kort.
  • Båt: landbaserte stasjoner for båter.
  • SÅIFA: tankstasjoner spesielt beregnet for tung yrkestrafikk (for kjøretøy over 3,5 tonn)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]