Potetkanon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En pneumatisk kanon
Avansert forbrenningskanon som drives av propan, og med prosjektiler for å skremme fugler

Potetkanon er et skytevåpen som kan lages av enkle rør i plast. De mest vanlige typene er forbrenningskanon og pneumatisk kanon (trykkluft). Slike kanoner lages og brukes for hobbyskyting og som fysikkeksperiment, men det finnes også nytteverdi, som kanoner som skyter skremmeskudd for å jage fugler. Disse har da prosjektiler som eksploder med høye smell.

Forbrenningskanon[rediger | rediger kilde]

En kanon drevet av forbrenning er den enkleste typen, og den typen flest starter med. De kan også være lagd ganske avansert med vifter i forbrenningskammeret og målingsutstyr for propan. De fleste holder seg til startgass eller andre drivstoff som enkelt kan skaffes. Den fungerer ved å sprøyte brennbare stoffer i forbrenningskammeret, som antennes bak et prosjektil. Eksplosjonen som oppstår når den brennbare gassen tar fyr driver prosjektilet ut av løpet.

Pneumatisk kanon[rediger | rediger kilde]

En pneumatisk kanon kan bygges like enkelt som en forbrenningskanon. Forskjellen er at denne må kunne holde trykket lengre enn forbrenningskanonen, som kun holder det i brøkdelen av et sekund. Enkle versjoner lages gjerne av kobberrør og en kuleventil. De mest brukte er stempel ventiler, som virker ved at kammertrykket holder et stempel klemt mot løpet og tetter, når den skal avfyres, åpner man en ventil bak stempelet som slipper ut trykket som holder det på plass. Denne typen drivkraft begrenses til lydens hastighet (345m/s) siden luft som bryter lydmuren vil skape sjokkbølger som skaper ekstra motstand.

Hybridkanonen[rediger | rediger kilde]

Dette er en avansert kanon, ofte laget som store stålkonstruksjoner som avfyrer mer avanserte prosjektiler. Propan brenner ved en spesiell konsentrasjon i luft fordi den trenger oksygenet i lufta for å brenne. Derfor kan man ikke bruke ren propan som drivgass. Hybridkonseptet har et forbrenningskammer og ett løp. Mellom disse er en disk som tetter mellom de to. Dette gjør det mulig å komprimere gass bak disken uten at kanonen avfyrer. Den virker ved å bruke en miks av propan (4,2% er perfekt i vanlig luft) sammen med komprimert luft for å få ekstra oksygen. Man kan injisere fem ganger normal propanmengde og deretter pumpe inn luft slik at forholdet mellom luft/propan i kammeret er nede i 4,2% igjen. Når dette antennes vil trykket øke raskt og disken som er mellom løpet og kammeret vil feile i og holde det tilbake, og trykket finner veien til løpet og presser prosjektilet ut. Hybridkanonen er ikke begrenset til lydens hastighet i luft, siden gassene som produseres er varme, er lydens hastighet i disse mye høyere enn i vanlig luft.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]