Portal:Oseania/Utvalgt biografi/11

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Oseania og del av arkivet Portal:Oseania/Utvalgt biografi For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Ernest Rutherford.

Ernest Rutherford (født 30. august 1871New Zealand, død 19. oktober 1937) var en newzealandsk fysiker. Han er kjent for å ha lansert en ny atommodell med en sentral kjerne og med elektroner som går i bane rundt denne. Modellen baserte seg på gullfolieeksperimentet utført av hans nære medarbeidere Ernest Marsden og Hans Geiger i 1911. I 1919 oppdaget han at en atomkjerne inneholder positivt ladde protoner. Han utarbeidet Rutherfords atommodell. Han ble tildelt nobelprisen i kjemi i 1908.

Han kom til Storbritannia i 1895 for videregående studier ved Cavendish Laboratory, University of Cambridge. Etter studiene dro han i 1898 til McGill University i Montreal, Canada (som "Chair of physics"). Det var her han gjorde arbeidene som førte frem til nobelprisen. I 1907 dro han tilbake til Storbritannia og en tilsvarende stilling ved University of Manchester. I 1917 var han tilbake på Cavendish Laboratory som direktør. I hans funksjonstid her ble det tildelt flere nobelpriser til ansatte: Chadwick for å ha oppdaget nøytronet, Cockcroft og Walter for kjernefysisk fisjon med partikkelaksellerator og Appleton for påvisning av ionosfæren.

Les mer