Portal:Færøyene/artikkel/25

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Færøyene og del av arkivet Portal:Færøyene/artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Foto: Erik Christensen

Forbudstiden på Færøyene varte med generelle bestemmelser fra 1908 til 1992. Forbudstiden begynte med et forbud mot all omsetning, produksjon og offentlig skjenking av alkoholholdig drikke.

Avholdsbevegelsen på Færøyene hadde overslag til sterke sosiale og religiøse strømninger i øysamfunnet. Den danske Rigsdagen vedtok en særlov for Færøyene, som fortsatt var et dansk amt. Om kommunene skulle tillate salg og offentlig skjenking av alkohol, ble lagt ut til folkeavstemning i 1907. Et overveldende flertall stemte for et forbud.

Det var stadig vekk tillatt å importere alkohol til eget bruk fra Danmark og skjenke i privat lag. På de fleste større steder oppstod derfor egne «ølklubber», der medlemmene kunne drikke.

Med hjemmestyreloven av 1948 ble lovgivningsmyndigheten overført til det færøyske Lagtinget. Forbudsloven ble tillempet flere ganger før Lagtinget opphevet den i 1992 og opprettet salgsmonopolet Rúsdrekkasøla Landsins.

Les mer…