Portal:Danmark/Utvalgt fra kulturkanonen og verdensarven/10

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Danmark og del av arkivet Portal:Danmark/Utvalgt fra kulturkanonen og verdensarven For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>

Enten - Eller er en betydningsfull bok skrevet av den danske filosofen Søren Kierkegaard i 1843, hvor han utforsker eksitensens «stadier».

Boken er den første av Kierkegaards verker som ble skrevet under et pseudonym, noe som han gjorde mye bruk av gjennom sin karriere. I dette filfellet brukes fire pseudonymer: "Victor Eremita", "A", "Assessor Wilhelm" og "Johannes". Victor Eremita er tekstenes fiktive utgiver og redaktør, som påstår å ha funnet teksten i et antikt skatoll. "A" er et navn som Victor Eremita har gitt til den fiktive forfatteren av den første boken ("Enten"), som han påstår ikke å ha kjent. "Assessor Wilhelm" er den fiktive forfatteren av den andre boken ("Eller"), mens "Johannes" er den fiktive forfatteren av en seksjon av 'Enten'; "Forførerens Dagbok". Siste del av andre bok heter "Ultimatum", og er et brev Assessor Wilhelm har mottatt fra en venn som er prest.

Les mer