Portal:Danmark/Utvalgt artikkel/10

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Danmark og del av arkivet Portal:Danmark/Utvalgt artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Oversiktsbilde over Charlotte Amalie
Oversiktsbilde over Charlotte Amalie

Saint Thomas er en av De amerikanske jomfruøyene i Karibien. Øya var tidligere en dansk-norsk koloni, som del av Dansk Vestindia. Den ble annektert av Danmark rundt 1670 og solgt til USA i 1917. Byen Charlotte Amalie og fortet Fort Christian ble grunnlagt av danskene. Øya var et svært viktig senter for handel i Karibien på grunn av sin velegnede naturlige havn. Den viktigste næringsveien i dag er turisme. Flyplassen på øya heter Cyril E. King Airport.

St. Thomas har et areal på 80,9 km². Folketallet stiger på St. Thomas og var i 2000 på 51 181, en økning på 3 015 (6%) på ti år. De amerikanske jomfruøyenes høyste fjell, Crown Mountain på 474 moh, ligger på St. Thomas.

Øya ligger på grensen mellom den nordamerikanske kontinentalplate og den karibiske plate. Jordskjelv, tropiske sykloner og tsunamier forekommer. Klimaet er subtropisk med passatvind, relativt lav luftfuktighet og liten sesongmessig variasjon i temperaturene. Regnsesongen varer fra mai til november.

Les mer