Portal:Baskerland/Intro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Baskerland (baskisk: Euskal Herria) er baskernes hjemland, et historisk område som består av syv provinser fordelt mellom Spania og Frankrike. De fire provinsene Araba, Bizkaia, Gipuzkoa og Nafarroa ligger i Spania og utgjør området baskerne omtaler som Hegoalde. Tre av disse (Araba, Bizkaia og Gipuzkoa) utgjør dessuten den autonome regionen Baskerland. Nafarroa har også status som autonom region og det er omstridt hvorvidt provinsen bør regnes som en del av Baskerland. Provinsene Nafarroa Beherea, Lapurdi og Zuberoa ligger i det franske departementet Pyrénées-Atlantiques og utgjør den nord-østlige delen av Baskerland som baskerne kaller Iparralde.

Baskerne har ikke noe ord for 'basker' eller 'baskisk'. Det nærmeste en kommer er euskalduna som betyr 'en som snakker euskara' – baskiskspråklig. Den baskiske nasjonalismens far, Sabino Arana, tok utgangspunkt i rotordet euzko, noe han mente kunne komme fra eguzkiko («av solen») på antagelsen av en opprinnelig solreligion da han konstruerte navnet Euzkadi. Euzkadi ble brukt om området som utgjøres av alle de syv provinsene fra sent attenhundretall fram til opprettelsen av den autonome regionen Baskerland i 1979. Aranas nyord i den regulariserte formen Euskadi er i dag er det offisielle navnet på den autonome regionen Baskerland. I dag brukes navnet Euskal Herria om det historiske Baskerland bestående av de syv provinsene. Området har et areal på 20,947 km2. Det norske navnet Baskerland brukes både om den autonome regionen (Euskadi) og det historiske området (Euskal Herria).

Baskerland har rundt 3.000.000 innbyggere, hvorav rundt 27% (720.000) snakker euskara. Euskara er Europas eldste språk og regnes som et isolert språk. I Hegoalde er både spansk og baskisk offisielle språk. Frankrike anerkjenner ingen språklige rettigheter for minoriteter.

Utdypende artikkel: Baskerland

Utdypende artikkel: Baskerland (autonom region)