Sabino Arana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sabino Arana
Arana i 1890. Kilde: Biblioteca Sancho el Sabio.
Født25. jan. 1865[1][2][3]Rediger på Wikidata
Spanias flagg Abando, Bizkaia, Spania
Død25. nov. 1903[1][2][3]Rediger på Wikidata (38 år)
Sukarrieta
Addisons sykdom
BeskjeftigelsePolitiker og forfatter
EktefelleNikolasa Atxika-Allende
FarSantiago Arana
SøskenPaulina Arana Goiri
Luis Arana
PartiDet baskiske nasjonalistparti
NasjonalitetSpania

Sabino Arana Goiri, også kjent som Arana ta Goiri'taŕ Sabin (født 26. januar 1865, død 25. november 1903) var en baskisk politiker og forfatter fra Spania. Han grunnla Det baskiske nasjonalistparti (baskisk: Euzko Alderdi Jeltzalea) (EAJ-PNV) og er ansett som den baskiske nasjonalismens far.

Arana døde i en alder av 38 år av Addisons sykdom, en sykdom han fikk under et fengselsopphold. Han ble dømt for forræderi etter å ha forsøkt å sende et telegram til President Theodore Roosevelt, der han hyllet USA for å hjelpe Cuba til å oppnå uavhengighet fra Spania.

Innflytelse på baskisk nasjonalisme[rediger | rediger kilde]

Arrana er en av den baskiske nasjonalismens mest innflytelsesrike personer. Han skrev blant annet nasjonalsangen Gora ta Gora, designet det baskiske flagget Ikurrin og stiftet partiet EAJ-PNV som til dags dato er det største partiet ved valg i de spansk-baskiske provinsene.

Til tross for Aranas store innflytelse, er det mange i dag som anser Aranas idé om baskerne som et overlegent folkeslag for å være rasistisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Spansk biografisk leksikon, oppført som Sabino de Arana Goiri, Spanish Biographical Dictionary ID 7569/sabino-de-arana-goiri, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Sabino de Arana Goiri, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id arana-goiri-sabino-de[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]