Pomodoro-teknikken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et pomodoro-kjøkkentidsur (ser ut som en tomat, som pondomoro betyr), som fremgangsmåten er oppkalt etter

Pomodoro-teknikken er en metode for å styre egen tidsbruk på en mer effektiv måte. I korte trekk går det ut på at du jobber kun med en enkelt aktivitet om gangen. På morgenen setter du deg ned med et papir og skriver ned punkt for punkt alt som skulle vært gjort. Prioriter så de punktene som er viktigst og haster aller mest den dagen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Francesco Cirillo utviklet i 1992 pomodoro-teknikken, som en respons på det han mente var dårlig utnyttet studietid. Ifølge hans nettsider ble teknikken unnfanget på 80-tallet. Den gang studenten Cirillo, var misfornøyd med den lave effektiviteten av tid brukt på studier. Han plukket tilfeldig et tidsur fra kjøkkenet, deretter fordelte han tiden på 25 minutter studier, og fem minutter pause. Denne teknikken, som ble oppkalt etter tidsuret formet som en tomat (it. pomodoro) fungerte veldig bra for ham. Francesco Cirillo mente at systemet også kunne være nyttig for andre, og markedsfører idag teknikken i sin bok "The Pomodoro Technique". På 1990-tallet ble teknikken stadig oftere brukt i profesjonelle team. Cirillo selv er nå spesialist i ledelse, og utvikler programvare for ledelse og produktivitet. Han er dessuten foredragsholder, konsulent og mentor. Teknikken ble ganske kjent de siste tiårene. Likevel virker det som om Pomodoro-teknikken på ny spredte seg rundt år 2014 og 2015.

Metoden kan oppsummeres i enkle steg[rediger | rediger kilde]

  1. En «pomodoro-periode» er på 25 minutter.
  2. I denne perioden skal du bare jobbe med en enkelt oppgave. Du skal ikke sjekke e-post, ta telefonen eller surfe innom nettaviser.
  3. Når en pomodoro er ferdig skal du alltid ta deg en liten pause på 5-10 minutter. Stryk ut fra listen oppgaven(e) du har gjort.
  4. For hver fjerde pomodoro tar du en lengre pause på 30 minutter.

Programvare[rediger | rediger kilde]

Navn Platform Link beskrivelse
Pomodoro by Increaser web https://pomodoro.increaser.org Arkivert 26. desember 2018 hos Wayback Machine. Enkel og gratis Pomodoro-timer med et fint grensesnitt.
pomodoro.space web https://web.archive.org/web/20160822093815/http://pomodoro.space/ web-basert tidtaker
Pomodorium Windows/MacOS/Linux http://pomodorium.blogspot.no/ Rollespill basert på pomodoro-teknikk
KanbanFlow web https://kanbanflow.com/ Kanban-bord med pomodoro-timer
Pomofocus web/Windows/MacOS https://pomofocus.io/ Pomodoro-timer med mulighet for å legge til oppgaver

Se også[rediger | rediger kilde]