Pomodoro-teknikken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En pomodoro kjøkken tidsur, hvoretter fremgangsmåten er oppkalt

I 1992 utviklet Francesco Cirillo en metode for å disponere tid som han kaller Pomodoro-teknikken.Pomodoro-teknikken er en metode for å styre tidsbruken sin på en mer effektiv måte. Francesco Cirillo, i mellomtiden innovatør, utvikler, entreprenør "ifølge nettsidene sine, unnfanget på 80-tallet denne teknikken. Misfornøyd med den lave effektiviteten av sin tid brukt på sine studier, han plukket en tilfeldig timer fra kjøkkenet. Han utviklet et system av 25 minutter, og fem minutter pause. Han fant at denne teknikken, som han oppkalte etter timeren i form av en tomat 'pomodoro "fungerte veldig bra for ham. Han erkjente at systemet kan også være nyttig for andre, og markedsføres teknologien gjennom sin bok The Pomodoro Technique. På 90-tallet ble teknikken stadig mer brukt i profesjonelle team. Cirillo spesialiserer nå i ledelse, han utvikler ledelse og produktivitet programvare, er en foredragsholder, konsulent og mentor. Teknikken var ganske kjent i de siste tiårene. Likevel virker det som en ny Pomodoro boost ble beryktet rundt år 2014 og 2015. I korte trekk går det ut på at du jobber kun med en enkelt aktivitet om gangen. På morgenen setter du deg ned med et papir og skriver ned punkt for punkt alt som skulle vært gjort. Prioriter så de punktene som er viktigst og haster aller mest den dagen.

Metoden kan oppsummeres i enkle steg[rediger | rediger kilde]

  1. En «pomodoroperiode» er på 25 minutter.
  2. I denne perioden skal du KUN jobbe med en enkelt oppgave. Du skal ikke sjekke e-post, ta telefonen eller surfe innom nettaviser.
  3. Når en Pomodoro er ferdig skal du alltid ta deg en liten pause på 5-10 minutter. Stryk ut fra papiret oppgaven du har gjort.
  4. For hver 4 Pomodoro tar du en lengre pause på 30 minutter.

Programvare[rediger | rediger kilde]

Navn Platform Link beskrivelse
pomodoro.space web https://web.archive.org/web/20160822093815/http://pomodoro.space/ web-basert tidtaker
Pomodorium Windows/MacOS/Linux http://pomodorium.blogspot.no/ Rollespill basert på pomodoro teknikk
KanbanFlow web https://kanbanflow.com/ Kanban bord med pomodoro timer