Hopp til innhold

Pometet i Høje Tåstrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pometet i Høje Tåstrup
LandDanmarks flagg Danmark

Pometet i Høje Tåstrup er en dansk botanisk samling og genbank for frukttrær og -busker. Pometet ble etablert i Taastrup på den danske øya Als i 1956.[1] Pometet er en avdeling av Det Biovidenskabelige Fakultet for Fødevarer, Veterinærmedicin og Naturressourcer ved Københavns Universitet.[2]

Pometet i Høje Tåstrup omfatter cirka 750 eplesorter, hvorav omkring 250 er danske. I tillegg har pometet mellom 80 og 120 andre fruktsorter. Sortene som inngår i samlingen ble i det alt vesentligste innsamlet i 1940- og 1950-årene av Anton Pedersen, som var professor i fruktdyrking.

Samlingen fungerer også som genbank og ble som sådan en del av Nordisk Genbank, som senere ble fusjonert inn i Nordisk genressurssenter (Nordgen)[3], som har som formål å bevare genetiske ressurser for blant annet plantearter anvendt til dyrkning i bestemte klimaområder.

Pometet anvendes også i undervisning om frilandsdyrking og planteskoledrift, og av agronom- og hortonomstudenter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sennek, Daniel (11. oktober 2023). «Tyve fyldte Ikea-poser med frugt: Der var bare én ting, de nok ikke vidste». Sjællandske Nyheder (dansk). Besøkt 5. juni 2024. «I weekenden blev fænomenet æblerov taget til et nyt niveau, da frugttyve var på spil med blå Ikea-poser på et særligt sted i Høje-Taastrup. Hvad tyvene nok ikke vidste, er, at den stjålne frugt ikke nødvendigvis kan bruges på normal vis. | Det er Pometet på Agrovej i Vridsløsemagle, der søndag den 8. oktober havde indbrud, hvor ukendte gerningsmænd ud på eftermiddagen blev set forlade stedet i hast med adskillige fyldte blå Ikea-poser med valnødder, pærer og æbler.» 
  2. ^ «Pometet». pometet.ku.dk (dansk). Københavns Universitet. 27. april 2010. Besøkt 5. juni 2024. 
  3. ^ Almås, Reidar (30. august 2023). «Nordisk genressurssenter (NordGen)». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 6. juni 2024. 
Autoritetsdata