Politisk ledelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Politisk ledelse er den ledelse som utøves på grunnlag at et politisk mandat, og i form av politiske beslutninger. Den politiske ledelsen har mandat knyttet til demokratisk valgt representasjon og står politisk. Politisk ledelse er underlagt de lover og lovanvendelser som gjelder innenfor det området den politiske ledelse utøves, i staten, Fylket, kommunene.

Den politiske ledelsen kan betegne ledelsen i en offentlig forvaltningsenhet en kommune, et fylke, eller et departement (staten)) som har sitt mandat fra et demokratisk valgt organ som kommunestyre, fylkesting eller Storting.

Norske eksempler på politisk ledelse er i departementene med statsråd og statssekretærer; kommunestyre, bystyret, byrådet i en kommune eller by, eller fylkesting i et fylke. Formannskap, ordfører, fylkesordfører, utvalg og komitéer med utspring i kommunestyre, bystyret eller fylkesting er eksempler på representanter for den politiske ledelse i en kommune eller et fylke. I kommuner med palamentarisme kan et byråd utgjøre den politiske ledelsen på vegne av bystyret.