Politiklubbene i Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Politiklubbene i Bergen var en ideell fritidsorganisasjon grunnlagt i 1954 for barn og ungdom i Bergen. Klubben ble nedlagt i 1983.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bakermester John Skaaland og politibetjent Gunnar Aasbø grunnla bevegelsen i 1954 under navnet «Politiets gutteklubb». De to innstifterne hadde også vært sentrale i forløperen Politiets barneturer (1948–1954). Klubbene var svært fremgangsrike de første årene og hadde på det meste 17 underavdelinger som igjen disponerte ti ulike lokaler. Politiklubbene organiserte også det såkalte Sjøkorpset som hadde flere båter og eget naust ved Flyhavnen i Sandviken.

Bevegelsens formål var å kanalisere ungdommers energi og spenningstrang over i det som ble ansett som positive aktiviteter; friluftsliv, sport, dugnader og egeninnsats for fellesskapet. Samtidig skulle Politiklubbene ha en miljøterapeutisk funksjon som ble forsøkt iverksatt ved å bygge opp grupper som besto av en blanding av ressurspersoner og belastet ungdom.

Det antas at flere tusen bergensungdommer var innom organisasjonen i løpet av de nesten 30 årene klubbene var aktive. I en del av virkeperioden fantes det egne jentegrupper.

Bevegelsens fremste drivkraft John Skaaland la imidlertid ned klubbene i 1983 pga. manglende interesse fra målgruppen. I 2004 begynte tidligere medlemmer å arrangere veteranturer i byfjellene og opprettet samtidig en nettside viet Politiklubbene.

En kan finne opplysninger om Politiklubbene i arkivet oppbevart ved Bergen byarkiv. Her finnes en rekke avisutklipp om klubben. Ellers inneholder samlingen dokumentasjon om utflukter og aktiviteter, noe korrespondanse, vimpler, pokaler stempler, fotografier, filmer m.m.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Elvebakk, Vebjørn 2009: "Fritid med innhold : Politiklubbene i Bergen." i Fra gutteklubb til kvinnesak. Ferie- og fritidsminner fra arkivet. Bergen. Fra Bergen Byarkivs skriftserie nr. 8. Bergen 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]