Plaza de las Tres Culturas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De aztekiske ruinene i forgrunnen, den katolske kirken til venstre og Torre de Tlatelolco til høyre
Minnemonument på Plaza de las Tres Culturas over ofrene fra Tlatelolcomassakren i 1968

Plaza de las Tres Culturas («De tre kulturers plass», også kjent som Plaza de Tlatelolco, «Tlatelolco-plassen»), er en plass i Tlatelolco i distriktet Cuauhtémoc i Mexico by. 13. august 1521 fant spanjolenes siste og avgjørende kamp mot aztekerne sted her. Aztekerhøvdingen Cuauhtémoc ble nedkjempa av Hernán Cortés i et slag som kosta over 40 000 indianere livet. Ved plassen står det en minnetavle av stein med følgende inskripsjon:

Laquote.svg13. august 1521, heltemodig forsvart av Cuauhtémoc, falt Tlatelolco i Hernán Cortés' makt. Det var verken en seier eller et nederlag, det var den smertefulle fødselen til det flerkulturelle samfunnet som er dagens Mexico.Raquote.svg

Over 400 år etter den første massakren skjedde det en ny en på plassen. 2. oktober 1968 ble hundrevis av demonstranter, hovedsakelig studenter, drept av hæren og politiet etter ordre fra president Gustavo Díaz Ordaz, under den såkalte Tlatelolcomassakeren.

De tre kulturene[rediger | rediger kilde]

Plassens navn kommer av de tre ulike kulturene som representeres av arkitekturen som omringer plassen:

  • Den første kulturen er Tenochtitlan-kulturen. Ved plassen ligger ruinene av en pyramide og en rekke bygninger fra det førkolumbiske mexica-folket, også kjent som aztekerne. I Tlatelolco lå et enormt marked som ble besøkt av handelsfolk fra hele Mesoamerika.
  • Den andre kulturen er den spanske kulturen, fra spanjolene inntok Tlatelolco og ødela bygningene i 1521, fram til Mexicos uavhengighet. Den spanske kulturen representeres med den katolske Santiago-katedralen. I dette området anla spanjolene høyskolen Colegio de Santa Cruz de Tlatelolco, som ble brukt for å utdanne høytstående aztekere til katolske prester.
  • Den tredje kulturen er den moderne meksikanske kulturen. Den representeres av Torre de Tlatelolco, som fram til 2005 var hovedsete for det meksikanske utenriksdepartementet, og som i dag brukes bl.a. som minnelokaler for massakren i 1968 og av universitetet UNAM.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]