Pjotr Tsjaadajev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pjotr Tsjaadajev
Chaadaev portrait.jpeg
Født27. mai 1794Rediger på Wikidata
Moskva[1]Rediger på Wikidata
Død14. apr. 1856Rediger på Wikidata (61 år)
Moskva[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filosof, politikerRediger på Wikidata
Utdannet ved Det keiserlige universitetet i MoskvaRediger på Wikidata
Far Yakov Petrovich ChaadayevRediger på Wikidata
Mor Nataliya ShcherbatovaRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmetRediger på Wikidata
Gravlagt Donskoj-gravlundenRediger på Wikidata
Utmerkelser 4. klasse av Sankta Annas orden, Pour le Mérite, Kulm CrossRediger på Wikidata
Våpenskjold
Pjotr Tsjaadajevs våpenskjold

Pjotr Jakovlevitsj Tsjaadajev (russisk: Пётр Яковлевич Чаадаев), født 7. juni 1794 i Moskva, død 26. april 1856 samme sted) var en russisk filosof.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tsjaadajev var etter uavsluttede studier ved universitetet i Moskva gått inn i militæret, og kjempet under napoleonskrigene. Som militær i Semjonovskijregimentet, og hans opplevelser av hvordan tsar Aleksander hadde håndstert et opprør i dette regiment i 1820, førte til at han sluttet i tjenesten og bidro til de holdninger han senere skulle legge for dagen.[trenger referanse]

Tsjaadajev publiserte åtte Filosofiske brev om Russland i Frankrike i 1829, som sirkulerte i Russland som manuskripter i mange år. Hans arbeider kunne ikke publiseres i Russland på grunn av deres sterke kritikk av russisk politikk og Russlands betydning i verdenshistorien.

Det viktigste budskapet i Tsjaadajevs Filosofiske brev var at Russland hadde sakket akterut etter de vesterlandske stater og ikke bidratt med noe til verdens utvikling.[trenger referanse] Tsjaadajev konstaterte at Russland måtte starte opp på nytt. Han rettet også kritikk mot Russlands intellektuelle isolering og sosiale underutvikling. Da det første (og det eneste under Tsjaadajevs livstid) av de Filosofiske brev ble publisert 1836 i den russiske avisen Teleskop, var dens redaktør i eksil i de nordligste delene av Russland.

Tsjaadajevs ufordelaktige oppfatninger Russland gjorde at han først ble bedømts som sinnssyk,[trenger referanse] og hans neste arbeide hadde tittelen En gal manns forsvar (1837).

De fleste av Tsjaadajevs arbeider er blitt redigerte av hans biograf, Mikhail Gersjenzon (to bind, Moskva, 1913–14), hvis studie av filosofen ble publisert i St. Petersburg i 1908.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]