Piksel (festival)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Piksel er et nettverk av kunstnere og en årlig mediakunstfestival, basert i Bergen, som retter søkelyset mot forholdet mellom kunst og frie teknologier, arrangert for første gang i 2003.[trenger referanse]

Piksels grunntanke bygger på at kunstnere, på tvers av fagfelt, selv skal ha kontroll over sin egen produksjon. Derfor er redskaper som fri programvare / åpen maskinvare sett på som best egnet til dette. Internasjonalt er Piksel kanskje det viktigste møtestedet for aktører i dette feltet, som mer og mer fremtrer som en ny bevegelse med økende aktivitet og oppmerksomhet rettet mot seg. Under fjorårets festival samlet Piksel nærmere 50 deltakere fra 12 forskjellige land til 4 dager med utveksling av kunst, kode og idéer basert på fri kultur i praksis. Etter 16 års eksistens har Pikselfestivalen vokst til å bli et stort arrangement, som faglig er et av de viktigste møtestedene internasjonalt for kunstnere og utviklere som arbeider med fri programvare og åpen maskinvare. Kjennskapen til tematikk og nettverket som er samlet gjennom festivalaktiviteten har åpnet for at Piksel også involveres i ulike samarbeidsprosjektet internasjonalt og lokalt utenfor festivalperioden.

Piksel har som formål å fremme åpne teknologier for produksjon og visning av elektronisk kunst. Dette gjøres gjennom en omfattende satsing på formidling gjennom den årlige avviklingen av Pikselfestivalen, lokale seminar og workshops, samt deltagelse på internasjonale konferanser og festivaler som berører Piksels tematikk. Videre fokuserer Piksel på forskning og utvikling med fokus på sanntidsbasert teknologi, og tverrfalige produksjoner med ulike samarbeidspartnere internasjonalt.

Piksel er fra og med 2008 etablert som en selvstendig organisasjon i egne lokaler, og drives med tilskudd fra Norsk Kulturråd, Bergen kommune og andre.

Piksel er en av nodene i ProduksjonsNettverk for Elektronisk Kunst (PNEK) sammen med BEK (Bergen), NoTAM (Oslo), Atelier Nord (Oslo) og Trondheim Elektroniske Kunstsenter (TEKS)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Offisielt nettsted
  • Neural Magazine reviews Piksel15 - Get A-Life! [1]
  • Rapport fra Piksel15 av APO33 (fransk)[2]
  • Omtale av Piksel06 fra MIC (Norsk Musikkinformasjon) [3]
  • Presentasjon av Piksel under Transmediale, Berlin 2009 (video) [4]
  • Omtale av Piksel[X] fra Pixelache Network, Helsinki [5]
  • Nerdenes hevn, presentasjon i Natt og Dag (2009) [6]