Petter Thoen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Petter Thoen.

Petter Thoen, (født 17. november 1943 i Oslo i Norge) er en norsk kunstner, kokebokforfatter og barnebokforfatter bosatt og virksom i Sverige.

Thoen startet sin karriere på slutten av 1950-tallet som tegneserietegner for magasiner som , Alle menn og Aktuelt. Utover 60-tallet laget omslag til skandinaviske utgaver av kjente tegneserier som Superman, Batman, Hjälp, En rolig halvtimma. Man kan tydelig se referansr til tegneseriene i flere av Thoens kunstneriske arbeider, som f.eks. litografiene «Superbat» som spiller på både Superman og Batman, og «I asked for two carat» som benytter seg av tegneserienes form og uttrykk.

Thoen flyttet til USA i 1972 og arbeidet som art director. Han hadde sitt eget reklamebyrå Johnston, Thoen & Partners med kunder som General Electrics, Rockwell International og Wall Street Journal. Thoen vant over hundre kjente reklamepriser, blant annet CA Award, ANDY Award, Clio Award og BELDING Award.

Thoen er en anerkjent kunstner som har solgt en betydelig mengde malerier og litografier, blant annet gjennom Fineart i Norge og Konstbolaget i Sverige.

Petter Thoens bilder sklir rett inn i det kunsthistorien definerer som Popkunst eller Pop-Art. Denne kunstretningen vokste frem i USA i 1950-60 årene. Slik man hadde begynt å kalle populær musikk for pop-musikk, begynte man nå å kalle populær kunst for pop-kunst.

I lkehet med Roy Lichtenstein låner Thoen det visuelle språket, motivene og teknikken til tegneseriene og omformer det til et eget kunstnerisk uttrykk. Han både maler tegneserieruter opp i store formater i akryl og olje og lager serigrafier av de samme motivene. Thoen og popkunstnerne rokker ved det evige spørsmålet i kunsten: Hva er egentlig kunst? Må noe være unikt for å kalles kunst? Er tegneserier, dets teknikk og populærkulturens motiver kunst? Når slutter populær-kulturen og hvor begynner kunsten? Når en tegnserierute blir til et maleri?

Han har hittil utgitt 9 kokebøker og var nylig konsulent på kokeboken til HAV Fisk & Catering (Hötorget Stockholm). Han har bidratt med mange oppskrifter til nettstedet menyse.com, som senere ble til spisa.nu.

I Norge er Thoen representert hos Galleri Fineart.no og Galleri Ramfjord

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]