Petit brabancon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Petit brabancon

Petit brabancon (FCI #82) er en liten hunderase som stammer fra Belgia og er nært beslektet med griffon bruxellois og griffon belge, som den kun skiller seg fra gjennom ulik pels. Mops er også en nær slektning.

Hunden er småvokst (3,6-6 kg) og finnes i fargene rødbrun, sort, og sort & brun (black and tan). Pelsen er kort (maks 2 cm), glatt tilliggende og glinsende. Antatt levealder er ca. 12 – 14 år.

Petit brabancon tilhører griffongruppen. Disse små belgiske selskapshundene regnes som oppvakte, balanserte, våkne, stolte, robuste. Kroppen er så godt som kvadratisk i formen. De har god benstamme, men er samtidig elegante i sine bevegelser og i sin konstruksjon. De drar til seg oppmerksomhet på grunn av et nesten menneskelig ansiktsuttrykk og flate nese. To av rasene er strihårete, men med forskjellig pelsfarge, mens petit brabancon er korthåret. (Rasekompendium – 2004 av Svenka griffonsektionen)

Griffoner blir ofte nært knyttet til sine eiere. I hjemmet er den full av vitalitet, våken, og gir beskjed hvis det kommer personer på døren. De knytter seg raskt til familien, og går godt ilag med andre hunder. Med fremmede kan de være litt reserverte. Siden en griffon bjeffer lite og ikke bjeffer høyt kan den passe i byleilighet. Rasen er ikke treningskrevende, men den trenger mosjon. Litt lek innendørs er også god trim. Et sted hvor den kan få løpe litt fritt er også bra. Varmt vær kan være et problem. Da er det smart å ta en kortere tur, og heller ta en ny senere. Griffoner er lærevillige og gjør det bra på lydighetskurser. Rasen passer også bra for barnefamilier.