Petit basset griffon vendéen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Petit basset griffon vendéen
petit basset
HundetypeStøver, drivende hund
OpprinnelseFrankrike
EgenskaperJakthund/familiehund
Livsløp10-14
StørrelseMellomstor (14-18 kg)
Passer foraktive
Anerkjennelser
FCIGr. 6 sek. 1
(FCI #067)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Petit basset griffon vendéen (FCI #067) er en hunderase som stammer fra departementet Vendée i Frankrike. Basset betyr nær til marken og refererer til de korte benene. Petit Basset er i nær familie med Grand basset griffon vendéen som er en høyere versjon. Petit og Grand var ansett som samme rase fram til 1950 hvor de ble splittet til to forskjellige raser. Petit har kortere ben, Grand har lengre ben og er dermed høyere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hunden stammer opprinnelig fra Vendée på den franske vestkysten. Man antar at Grand Griffon Vendéen er stamfaren, og at en mutasjon skapte den lille (petit) typen. Rasen var nær utdødd etter den franske revolusjon, men ivrige oppdrettere reddklarte å redde den. Petit basset og grand basset ble i 1950 delt i to raser, etter å ha kunnet være fra samme kull til den tid.

Helhetsinntrykk[rediger | rediger kilde]

Liten, kvikk og sterk hund. Svakt rektangulær kropp. Hodet er uttrykksfullt, ikke for langt og med mørke temmelig store uttrykksfulle øyne. Forholdsvis korte og smale ører som ikke når fram til snutespissen. Rette forbein og kraftig beinstamme som skal stå i forhold til kroppen. Lette, ledige og harmoniske bevegelser. Den har høyt ansatt ganske kort hale, kraftig ved roten og som bæres sabelformet.

Pelsen skal være stri (griffon), ikke for lang, silkeaktig eller ullen. Fargen kan variere med mange forskjellige kombinasjoner. Størrelsen er 34 til 38 cm.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Petit basset griffon vendéen er en «løs, på drevet halsende i hund». I Norge brukes den i første rekke til jakt på rådyr og hjort. Den kan også brukes til jakt på hare og rev. Rasen egner seg også som ettersøkshund i sporsele. Petit basset griffon vendéen regnes som en fremragende rådyrhund fordi den holder god kontakt med jegeren og avbryter drevet hvis den går for langt vekk. Losen er svært grovmælt og umiskjennelig rungende. De aller fleste hundene har et sterkt jaktinstinkt.

Som familiehund er rasen kjent for å ha et svært vennlig og menneskekjært gemytt. De er livlig og lettlærte, men ofte egenrådige. De kan også fungere godt som rene familiehunder hvis de får utløp for sine instinkter. Katter kan tolereres med tilvenning, men andre husdyr som kaniner, småfe og fremmede katter blir instinktivt jaget med los.

Rasen krever en del pelsstell. Hårene må regelmessig nappes for å holde hårlaget i orden. Klør bør trimmes månedlig. Regelmessig ørerens anbefales for å forebygge ørebetennelser.

Helse[rediger | rediger kilde]

Petit basset griffon vendéen har generelt god helse med forventet levealder 12 til 13 år, enkelte har blitt enda eldre (inntil 17 år).

Rasen er særlig disponert for hypotyrioidisme, hudlidelser (dermatitter) og ørebetennelser. Ørebetennelser hos petit basset griffon vendéen skyldes vanligvis reaksjon på gjærsopp.

Som andre chondrodysplastiske raser er de noe disponert for nakke- og ryggsmerter og leddlidelser. Hofteleddsdysplasi og patellaluksasjon forekommer. Blant øyelidelser forekommer særlig glaukom, ektropion og persisterende pupillmembran (PPM). Rasen er noe disponert for epilepsi.

I alderen 6 til 18 måneder kan enkelte rammes av «petit basset griffon vendéen smertesyndrom» som karakteriseres av nakkesmerter, feber og nedsatt allmenntilstand. Den medisinske betegnelsen er steroid-responsiv meningitt. De fleste vil vokse dette av seg.