Grand basset griffon vendéen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grand basset griffon vendéen (GBGV)
HundetypeHound, basset
OpprinnelseFrankrike
EgenskaperGruppe 6 Drivende hunder, og søk og sporhunder
Livsløp12-17
Størrelsehann 39-45 cm, hunn 38-44 cm (50 kg)
Passer forfamilie og jakt
Anerkjennelser
FCIsjekk!
(FCI #033)
AKCsjekk!
CKCsjekk!
KCsjekk!
UKCsjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Grand basset griffon vendéen er en rase av tamhunder. På den franske vestkysten er département Vendée kjent for fire navngitte, drivende raser med tykk pels. Grand basset griffon vendéen er en av dem, de tre andre er grand griffon vendéen, petit basset griffon vendéen og briquet griffon vendéen. Vendée er en region i Frankrike som er kjent for å ha store områder med svært tett underskog, som krever hunder med grov pels som beskytter mot stikkende busker.

Grand basset griffon vendéen er en etterkommer av grand griffon vendéen. Grand basset griffon vendéen er veldig nøye etter løpet petit basset griffon vendéen og tidligere stambok disse samt en rase under navnet basset griffon vendéen. Denne hunden kom i to versjoner, en større og en mindre, og variasjonen i størrelse betydde at hundene ble kalt basset griffon vendéen slutt delt i to forskjellige raser. Jo større versjon hadde en rase navn med tilnavnet grand, som betyr "stor", og den mindre varianten hadde en rase navn med tilnavnet petit, som betyr "liten".

Rasenavnet grand basset griffon vendéen dermed grand overdreven, basset for korte bein,griffon, et begrep for stri håret, raggete hund og vendéen, som er navnet på regionen. De andre rasene fra Vendée har navn som sier noe om hundenes egenskaper, men grand basset griffon vendéen ikke korte bein så rasen skiller seg fra sine nærmeste.

Grid NAS jakthunder utgjort kjernen i denne rasen som kommer fra Frankrike. Det oppsto som alle bassets fra en større størrelse, i dette tilfellet Grand Griffon. Det tok opp en hund som ville ha en viss størrelse for å fange en hare, det ble konkludert med at ca 43 cm var den rette størrelsen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hanner har en skulderhøyde på 40-44 cm Tisper: 39-43 cm ± 1 cm.

Pelsen er grov og lang. Det må ikke være for lang og aldri bløt eller ullen. Dekkhårene er å nå så langt som til de delene av kroppen forming frynser. Lepper dekket med barter og hunden må ha sterke øyenbryn. Kroppsform er avlang og hale en, som er sabel-formet, ligger høyt og holdt stolt. Bevegelsene bør være svært enkelt og gratis. Hodet skal ha en frontal hylle, den har ganske utviklet bakhode og svart nese. Ørene er lange, lavt og hengende. De frambeina strake med sterke armer. Øynene er ganske store og intelligente og de gir et vennlig uttrykk.

Sammenlignet med petit basset griffon vendéen har den lengre snute, ører og hale, og lengre rygg og pels, og dermed betydelige forskjeller i helhetsinntrykket.

Farger[rediger | rediger kilde]

Alle kjente såkalte jakthund farge s, bortsett fra svart roan, heter blåmottlat: hvit og svart, hvitt, og fawn, hvite rødmusset e flekker, trefarget selv om svart med tan, ensfarget fawn eller rødmusset. Mest vanlig er hvite med flekker av noen av de ovennevnte farger.

Merk at i den franske standarden som fremgår ikke hvit som en farge. En hvit hund med en svart flekk på hodet kalles "svart og hvit."

Søknader øyeblikket[rediger | rediger kilde]

Grand basset griffon vendéen er en jakthund som overraskende nok blir brukt til jakt på kanin, hare, hjort, rødrev og villsvin. Det er den drivende hund som er utmerket i grovt og buskete terreng. Den er egnet for sporing.

Husk[hvem?] at dette er en jakthund med gammel pakke jakthund aner, noe som kan bety at atferdene har karaktertrekk med at hunden er vant med jakt og fangst av vilt på egen hånd selv om det er en pakkhund med sterke bånd til eiern eller pakklederen.

Temperament[rediger | rediger kilde]

Grand basset griffon vendéen er en liten, skarp og livlig hund. Den kan være sjarmerende, vennlig, nysgjerrig, tålmodig, og den kan ha masse energi. Den har et stabilt temperament og er en veldig fin familiehund.

Det sies at beboerne i regionen Vendée er kjent for sin stahet og selvstendighet, og at disse menneskelige kvalitetene smittet over på hundene, som er av en sterk vilje og kan være litt villfarne.

Hunden er vennlig mot andre raser og kan derfor ikke vise aggresjon på en annen måte en humøret tilsier. Den har god signalbarhet. Rasen har en rekkevidde som vanligvis er svært langt unna.

Arbeid[rediger | rediger kilde]

Rasen har et stort behov for arbeid og aktivitet – for å jakte eller aktiveres mye. Den burde ofte bo i skog og mark, som vil gjøre hunden massivt aktivisert. Hunden må ofte må være løs, for å få sosial nærhet med både familie og andre hunder.

Hennes eier eller matmor bør være en jeger av den vennlige typen som vet hvordan man skal aktivisere sin hund utenfor den ordinære jaktsesongen, og gir sosial nærhet, eller han/hun kan også være en person med en meget sporty familie med en god hunde kunnskap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]