Petit basset griffon vendéen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Petit basset griffon vendéen
petit basset
Petit basset griffon vendéen
Hundetype Støver, drivende hund
Opprinnelse Frankrike
Egenskaper Brukshund/familiehund
Forventet livsløp 10-14
Størrelse Mellomstor (14-18 kg)
Passer for aktive
Anerkjennelser
FCI Gr. 6 sek. 1
AKC Sjekk!
CKC Sjekk!
KC Sjekk!
UKC Sjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Petit basset griffon vendéen (FCI #067) er en hunderase som stammer fra departementet Vendée i Frankrike. Basset betyr nær til marken og refererer til de korte benene. Petit Basset er i nær familie med Grand Basset Griffon Vendéen som er en høyere versjon. Petit og Grand var ansett som samme rase fram til 1950 hvor de ble splittet til to forskjellige raser. Petit har kortere ben, Grand har lengre ben og er dermed høyere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hunden stammer opprinnelig fra Vendée på den franske vestkysten. Man antar at Grand Griffon Vendéen er stamfaren, og at en mutasjon skapte den lille (petit) typen. Rasen var nær utdødd etter den franske revolusjon, men ivrige oppdrettere reddklarte å redde den. Petit basset og grand basset ble i 1950 delt i to raser, etter å ha kunnet være fra samme kull til den tid.

Helhetsinntrykk[rediger | rediger kilde]

Liten, kvikk og sterk hund. Svakt rektangulær kropp. Hodet er uttrykksfullt, ikke for langt og med mørke temmelig store uttrykksfulle øyne. Forholdsvis korte og smale ører som ikke når fram til snutespissen. Rette forbein og kraftig beinstamme som skal stå i forhold til kroppen. Lette, ledige og harmoniske bevegelser. Høyt ansatt ganske kort hale, kraftig ved roten og som bæres sabelformet.

Pelsen skal være stri (griffon), ikke for lang, silkeaktig eller ullen. Fargen kan variere med mange forskjellige kombinasjoner. Størrelsen er 34 til 38 cm.