Peter den stores bukt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Peter den stores gulf»)
Peter den stores bukt
Den sentrale delen av Peter den stores bukt, med Amurbukta (t.v.) og Ussuribukta. Vladivostok kan ses midt i bildet.
LandRussland
Areal 9 000 km²
Lengde 88 km[1]
Bredde 185 km[1]
Del avJapanhavet
Kart
Peter den stores bukt
42°37′54″N 131°46′44″Ø

Peter den stores bukt (russisk: Залив Петра Великого) er den største bukta i Japanhavet, og strekker seg langs kysten av Russlands Primorskij kraj.

Den er rundt 88 km lang og 185 km bred, med et areal på ca. 9 000 km². Muravjov-Amurskijhalvøya (hvor byen Vladivostok ligger) og en kjede av utenforliggende øyer deler den sentrale delen av bukta i to: Amurbukta i vest og Ussuribukta i øst.

Kystlinjen på rundt 1500 kilometer er oppstykket av mange mindre bukter, hvorav de viktigste er Zolotoj Rog, Diomedebukta, Ulyssesbukta, Nakhodkabukta, Posjetbukta, og Sjamora, med sine flotte sandstrender. De viktigste øyene i bukta er Rimskij-Korsakov-øyene, Askoldøya, Putjatinøya og Russkijøya (som er skilt fra Muravjov-Amurskijhalvøya av Østre Bosporos).

Rundt 630 km² av bukta er vernet som Fjerne Østen marine naturreservat. Om vinteren er de nordlige buktene vanligvis sperret av is.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Peter the Great Bay | Kuril Islands, Primorsky Krai & Pacific Ocean | Britannica». www.britannica.com (engelsk). Besøkt 19. november 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]