Peter Hofnagel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peter Hofnagel
Født1721[1]Rediger på Wikidata
Død1781[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Kaffekanne fra Herrebøe, Norsk Folkemuseum

Peter Hofnagel (også Hoffnagel, (1721 i Christiania1781Konnerud), er mest kjent for Herrebøe Fajancefabrik som han stiftet i 1758, nær Halden. Han drev fabrikken frem til 1771 da den gikk konkurs etter bare 12 år.

Herrebøe[rediger | rediger kilde]

En av grunnene til at det gikk som det gikk, var Herrebøes unndragelse av skatt, store lån og unnasluntring fra kreditorer – dette, i tillegg til bybrannen i Fredrikshald i 1761, førte til at hans økonomiske grunnlag sviktet. Med pengehjelp fra først og fremst Peter Elieson og Christian Friedrich Gluckstadt, fortsatte driften på Fajansefabrikken noen år til, men i 1771 var det slutt.

I 1773 fikk Hofnagel, på bakgrunn av sin erfaring med fajanse og farger, i oppdrag å «udi det allerhøist-kongelige Laboratorio på Kongsberg at undersøge de nye oppdagede Kongelige norske Cobold-Ertzers Gehalt og Forhold af Riighed på inneholdende blaat Farve-Væsen, og af samme Ertzer udlaboreret og fabriqueret første Safra, Safflor af blaae Farver, og med oljeblaat, der af den nye opdagede norske Cobolt-Ertz her i Riiget er fabriqueret og til Prøver paa Fayancer og Porcellæn andbragt til fornøielsee for Collegierne of til Oplysning og Efterretning for det derefter anlæggede norske kgl.Cobold—Farve-Værk paa Modum i Norge». – nemlig fargeprøver på det koboltfunnet som var gjort i Modum, og var dermed med på å legge grunnlaget for Blaafarveværket.

Østerbrofabrikken[rediger | rediger kilde]

Peter Hofnagel grunnla i første halvdel av 1760-årene også Dansk Fajance-Østerbrofabrikken i København som filial til Herrebøe.[2] Den konkurrerte med Store Kongensgadefabrikken, og eksisterte frem til 1769. Hofnagel døde i 1781.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]