Peter Hofnagel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter Hofnagel
Født1721
Død1781
Beskjeftigelse Forretningsdrivende
Nasjonalitet Norge
Kaffekanne fra Herrebøe, Norsk Folkemuseum

Peter Hofnagel (også Hoffnagel, (1721 i Christiania1781Konnerud), er mest kjent for Herrebøe Fajancefabrik som han stiftet i 1758, nær Halden. Han drev fabrikken frem til 1771 da den gikk konkurs etter bare 12 år.

Herrebøe[rediger | rediger kilde]

En av grunnene til at det gikk som det gikk, var Herrebøes unndragelse av skatt, store lån og unnasluntring fra kreditorer – dette, i tillegg til bybrannen i Fredrikshald i 1761, førte til at hans økonomiske grunnlag sviktet. Med pengehjelp fra først og fremst Peter Elieson og Christian Friedrich Gluckstadt, fortsatte driften på Fajansefabrikken noen år til, men i 1771 var det slutt.

I 1773 fikk Hofnagel, på bakgrunn av sin erfaring med fajanse og farger, i oppdrag å «udi det allerhøist-kongelige Laboratorio på Kongsberg at undersøge de nye oppdagede Kongelige norske Cobold-Ertzers Gehalt og Forhold af Riighed på inneholdende blaat Farve-Væsen, og af samme Ertzer udlaboreret og fabriqueret første Safra, Safflor af blaae Farver, og med oljeblaat, der af den nye opdagede norske Cobolt-Ertz her i Riiget er fabriqueret og til Prøver paa Fayancer og Porcellæn andbragt til fornøielsee for Collegierne of til Oplysning og Efterretning for det derefter anlæggede norske kgl.Cobold—Farve-Værk paa Modum i Norge». – nemlig fargeprøver på det koboltfunnet som var gjort i Modum, og var dermed med på å legge grunnlaget for Blaafarveværket.

Østerbrofabrikken[rediger | rediger kilde]

Peter Hofnagel grunnla i første halvdel av 1760-årene også Dansk Fajance-Østerbrofabrikken i København som filial til Herrebøe.[1] Den konkurrerte med Store Kongensgadefabrikken, og eksisterte frem til 1769. Hofnagel døde i 1781.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]