Pete Sampras

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pete Sampras
Født12. aug. 1971[1][2]Rediger på Wikidata (52 år)
Washington D.C.[2]
Beskjeftigelse
Utdannet vedPalos Verdes High School
EktefelleBridgette Wilson (2000–)
SøskenStella Sampras
BarnChristian Sampras
Ryan Sampras
PartiCalifornia Republican Party
NasjonalitetUSA
UtmerkelserInternational Tennis Hall of Fame (2007)[2]
SportTennis[3]
Aktiv19888. sep. 2002
Høyde185 centimeter
Håndpreferansehøyrehendthet

Pete Sampras (født 12. august 1971 i Washington, DC) er en amerikansk tidligere tennisspiller. Han har vunnet 14 Grand Slam-titler, herunder Wimbledon sju ganger. Han regnes som en av de største tennisspillerne gjennom alle tider.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Sampras' profesjonelle karriere startet i 1988, da han var 16. Den første Grand Slam-seieren kom under US Open i 1990, da han blant annet slo Ivan Lendl, John McEnroe, og i finalen, den unge og fremadstormende Andre Agassi. I en alder av 19 år og 28 dager var Pete Sampras den yngste spilleren som noensinne hadde vunnet US Open-tittelen for herrer. Samlet sett var alderen til Agassi og Sampras den laveste som noen gang har vært i en finale i US Open. Rivaliseringen mellom Agassi og Sampras varte gjennom hele 1990-tallet. Da de møttes for siste gang i finalen av US Open i 2002, sto de for den samlet høyeste alderen som noen gang har vært i en herrefinale av US Open.

I 1991 vant Pete IBM World Championship, og i 1992 spilte han på laget som vant Davis Cup. I 1993 satte Pete rekord ved å serve over 1000 ess i løpet av en sesong. Denne rekorden har senere blitt slått.

Pete Sampras hadde lenge rekorden for flest Grand Slam-seire i herresingle, med totalt 14 titler. Denne rekorden er siden blitt slått av Roger Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic. Hans fem singletitler i US Open er rekord på herresiden, en rekord han deler med amerikanske Jimmy Connors og sveitsiske Roger Federer. Sampras toppet verdensrankingen i seks år på rad, fra 1993 til 1998. Han la offisielt opp som tennisspiller 25. august 2003. Han hadde imidlertid ikke spilt en kamp på ATP-touren siden finalen i US Open 2002, hvor han slo Agassi.

Spillestil[rediger | rediger kilde]

Sampras var kjent for flere ekstraordinære kvaliteter, blant annet:

  • en nøyaktig og kraftig førsteserve
  • en andreserve nesten like kraftig som den første, kanskje hans farligste våpen
  • hans forehandslag ble betraktet som verdens beste
  • fenomenalt nettspill (Sampras' volleyspill var fantastisk)
  • en bra enhånds backhand (stadig sjeldnere blant toppspillere).

Strategien var nokså enkel. I egne servegame spilte han "serve-og-volley". Han servet hardt, fremtvang en dårlig retur, og løp frem for å vinne poenget på et enkelt volleyslag. I motstanderens servegame var strategien å få returen over nettet, og deretter løpe frem for å slå en volleyretur. Disse strategiene fungerer best på raske underlag som asfalt og gress, og dårlig på "langsomt" underlag som grus. Dette fremgår blant annet av at han vant Wimbledon (som spilles på gress) hele sju ganger, men aldri French Open (som spilles på grus).

Sampras sin servestyrke var en av årsakene til at mange av spilleunderlagene ble gjort langsommere rundt årtusenskiftet. Wimbledon-finalene mellom Sampras og hardtservende Goran Ivanisevic (1994 og 1998) besto nesten utelukkende av korte ballveksklinger.

Grand Slam-titler[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id sampras-pete, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c The Bud Collins History of Tennis (2nd ed.), side(r) 637[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ ATP website, ATP tennisspiller-ID S402, besøkt 27. april 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]