Hopp til innhold

Perleporten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De velsignede ved Perleporten med St. Peter av Hans Memling.

Begrepet Perleporten er knyttet til den billedlige fremstilling av inngangen til Det nye Jerusalem, som igjen er et bilde på Himmelen. Bakgrunnen er å finne i en av detaljene av Johannes' åpenbarings beskrivelser av Det nye Jerusalem i Åp 21,21: De tolv portene var tolv perler, hver port laget av en eneste perle.[1]

På engelsk benyttes uttrykket Pearly Gates. I norsk kristen sammenheng benyttes uttrykket i entallsform, selv om det bibelske forbildet er i flertall. Dette har sannsynligvis sammenheng med at det tross alt er nok å komme seg inn én av portene, ettersom de er å forstå som porter i en bymur og ikke som porter innover mot et innerste sentrum, for eksempel et tempel, i motsetning til det jordiske Jerusalems tempel. Jfr. Åp 21,22.

På norsk er uttrykket også gått inn i populærkulturen, også i filmer, reklame og komedier – f. eks. Her har jeg mitt liv med Marve Fleksnes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lang, J. Stephen (2003). «59: Imagine the Size of Those Oysters». What the Good Book Didn't Say: Popular Myths and Misconceptions About the Bible. Citadel Press. s. 185. ISBN 9780806524603. 
Autoritetsdata