Perfume: The Story of a Murderer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Perfume: The Story of a Murderer
Generell informasjon
SjangerPsykologisk thriller
Utgivelsesår2006
Prod.landUSA
Lengde147 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTom Tykwer
ProdusentBernd Eichinger
ManusforfatterAndrew Birkin
Bernd Eichinger
MusikkReinhold Heil
Foran kamera
Hovedrolle(r)Ben Whishaw
Alan Rickman
BirollerRachel Hurd-Wood
Dustin Hoffman
Annen informasjon
Prod.selskapConstantin Film
DistributørDreamWorks
Paramount Pictures
Premiere14. september 2006 i Tyskland
Eksterne lenker

Perfume: The Story of a Murderer er en amerikansk psykologisk thriller fra 2006 regissert av Tom Tykwer. Den er basert på romanen Parfymen fra 1985 av Patrick Süskind. Hovedrollene spilles av Ben Whishaw, Alan Rickman, Rachel Hurd-Wood og Dustin Hoffman. Filmen hadde premiere 14. september 2006 i Tyskland, og 26. desember 2006 i Storbritannia.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien begynner med straffutmålingen av Jean-Baptiste Grenouille, en beryktet morder. Bakgrunnen hans blir fortalt gjennom flashback, som begynner med at han ble forlatt rett etter fødselen ved et marked. Han vokser deretter opp ved et barnehjem, med en overmenneskelig luktesans. Som ung voksen begynner han som garveri-lærling, og han reiser til Paris. Han blir snart trollbundet av en rødhåret ung kvinne som selger plommer. Han følger etter henne og forsøker å lukte på henne, men ender opp med å skremme henne med oppførselen hans. For å hindre henne fra å gråte eller tiltrekke seg oppmerksomhet, dekker han over munnen hennes og kveler henne uten å mene det.

Etter å ha innsett at kvinnen er død, striper Grenouille henne naken og lukter henne over hele kroppen, men han blir snart fortvilet når duften hennes forsvinner. Etterpå blir Grenouille hjemsøkt av ønsket om å gjenskape aromaen etter kvinnen. Etter å ha levert varer til en parfyme-butikk, overrasker Grenouille den italienske eieren - Giuseppe Baldini - med sin evne til å produsere nye dufter. Han revitaliserer parfyme-makerens karriere med nye formler, og til gjengjeld krever han bare at Baldini skal lære ham å bevare dufter. Baldini forklarer at alle parfymer er harmonier av tolv individuelle dufter, men kan inneholde en teoretisk trettende duft. Grenouille blir trist over å få høre at Baldinis metoder for destillasjon ikke kan fange opp duftene til hver eneste gjenstand eller mennesker.

Baldini informerer Grenouille om en annen metode som han har hørt om i Grasse, og gir ham svennepapirene i bytte mot 100 nye parfyme-formler. På vei til Grasse bestemmer Grenouille seg for å reise i eksil fra resten av samfunnet, og søke tilflukt i en hule. I løpet av denne tiden oppdager han at han selv mangler en personlig duft, og han tror at dette kan være årsaken til at han blir oppfattet som merkelig eller urovekkende for andre. Han bestemmer seg for å fortsette sin søken etter parfymen, og forlater hulen. Ved ankomst til Grasse oppdager Grenouille duften av Laure Richis, den rødhårede datteren til den velstående Antoine Richis.

Grenouille bestemmer seg for at hun skal være hans "trettende duft" bærebjelken i hans egen parfyme. Han begynner å eksperimentere ved å drepe en ung kvinne, og forsøke å trekke ut duften hennes. Men dette mislykkes. Deretter myrder han en prostituert, og bevarer duften hennes. Etter å ha perfeksjonert metoden sin myrder han en rekke unge kvinner, og fanger duftene deres. Han dumper de nakne likene deres rundt omkring i byen, noe som forårsaker panikk. Etter å ha bevart de første tolv duftene, planlegger Grenouille å myrde Laure Richis. Men faren hennes er bekymret for datterens sikkerhet, og flykter fra byen sammen med henne. Men Grenouille sporer duften hennes til et gjestgiveri ved sjøen, og myrder henne samtidig som Richis sover. Men Grenouille blir arrestert rett etter at han er ferdig med å tilberede den nye parfymen sin.

På dagen for når han skal henrettes bruker Grenouille denne parfymen på seg selv. Bøddelen og folkemengden blir målløse over denne berusende duften, og de erklærer Grenouille uskyldig før de faller om i en massiv orgie. Richis nærmer seg ham med sverdet, men han blir overveldet av duften. Han omfavner deretter Grenouille som sin egen sønn. Grenouille går deretter uskadd ut av Grasse, og har nå en parfyme til å kontrollere hele verden. Men han oppdager snart at dette ikke kan hjelpe ham å elske, eller bli virkelig elsket, som en normal person. Han vender deretter tilbake til det samme fiskemarkedet i Paris hvor han ble født, og han tømmer resten av parfymen over sitt eget hode. Overveldet av duften sluker den nærliggende folkemengden ham. Neste morgen er det bare klærne hans, og den tomme parfyme-flasken hans, som ligger igjen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Ben Whishaw som Jean-Baptiste Grenouille
  • Alan Rickman som Antoine Richis
  • Rachel Hurd-Wood som Laure Richis
  • Dustin Hoffman som Giuseppe Baldini
  • Sian Thomas som Madame Gaillard
  • Corinna Harfouch som Madame Arnulfi
  • Sam Douglas som Grimal
  • Birgit Minichmayr som Grenouilles mor
  • Karoline Herfurth som en rødhåret jente
  • Carlos Gramaje som en politi-betjent
  • David Calder som biskopen av Grasse
  • Jessica Schwarz som Natalie
  • Joanna Griffiths som Marianne
  • Sara Forestier som Jeanne
  • Timothy Davies som Chenier
  • Paul Berrondo som Druot
  • John Hurt som forteller (engelsk versjon)
  • Otto Sander som forteller (tysk versjon)
  • Jacques Perrin som forteller (fransk versjon)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]