Per Hannevold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Per Hannevold
Født1953Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseFagottist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere
InstrumentFagott

Per Hannevold (født 1953 på Hamar) er en norsk fagottist. Han har vært solofagottist i Bergen Filharmoniske Orkester siden 1979. Før det var han i fem år ansatt i Kringkastingsorkesteret i Oslo.

Hans første lærer i Oslo var Arnulf Brachel og han hentet senere inspirasjon i Stockholm hos Knut Sønstevold og Rune Larsson. Med stipend fra blant annet Klæstads Legat, Fond for Utøvende Kunstnere og Statens reise og studiestipend, studerte han i New York med Harold Goltzer og Louis Skinner.

Med Bergen Filharmoniske Orkester har han blant annet oppført John Williams «Three Sacred Trees», og Jean Françaix' «Concerto». Han har også uroppført Ruth Bakkes «Illuminations» som var dedisert til ham. Han har opptrådt med egne konserter over hele verden, så som i Taiwan, Latvia, Litauen og flere stater i USA. I 1999 var han invitert som solofagottist i et orkester sammensatt av musikere fra hele verden til en konsertproduksjon i Lincoln Center i New York i anledning av 50-års jubileet for Menneskerettighetserklæringen.

Han har vært dommer ved internasjonale konkurranser i Finland, Frankrike, Litauen og USA og gitt masterklasser over hele verden.

Han ble ansatt ved Griegakademiet i 1981 og har vært professor siden 2002. Hans Nordiske Fagottsymposium har siden 1993 samlet fagottister fra alle kanter av kloden til fagott-dager i Bergen.

Som medlem av Bergen Blåsekvintett har han siden 1980 reist på turné over hele verden og til et årlig engasjement som Quintet-in-residence ved University of Minnesota i USA.

I 1993 ble han engasjert som medlem av lærerstaben ved Aspen Music Festival and School, en 8 ukers festival med 650 studenter fra hele verden.

På Per Hannevolds foreløpig siste CD, Music for Per fra 2008, er alle verkene tilegnet ham. I kollega James Lassens «Strange Interlude no 3», imiterer han rockegitar-riff, noe som har gjort ham kjent over hele fagottverdenen.