Pepys Library

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pepys Library cirka 1870
Pepys Library er plassert i andre etasje i Pepysbygningen i Magdalene College, Cambridge

Koordinater: 52°12′39″N 0°07′01″Ø Pepys Library ved Magdalene College i Cambridge er det personlige biblioteket samlet av Samuel Pepys som han donerte til kollegiet ved sin død i 1703.

I det meste av sin levetid var Pepys bibliofil og pleiet med omtanke sin store samling av bøker, manuskripter og trykk. Ved hans død var det over tre tusen bøker, inkludert Pepys dagbok, alt nøye katalogisert og indeksert, en av 1600-tallets viktigste private bibliotek.

Pepys ga nøyaktige instruksjoner i sitt testamente for bevaringen av boksamlingen og da hans nevø og arving, John Jackson døde i 1723, ble biblioteket i sin helhet overført til Magdalene. Donasjonen inkluderte alle de originale bokhyllene og hans utførlige anvisninger at plassering av bøkene: «...nøye vurderes og, hvor det ansees nødvendig, skjønnsomt tilpasses».[1] Ved betingelsene for donasjonen skal ingen av bøkene selges, og ingen ytterligere bøker tilføyes samlingen.

Biblioteket er plassert i andre etasje i Pepysbygningen, de om lag 3 000 bøkene er bevart i Pepys egne bokhyller og organisert etter størrelse slik han katalogiserte de.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Engelsk originalsitat: «...be strictly reviewed and, where found requiring it, more nicely adjusted»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]