Penrhyn Quarry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Penrhyn Slate Quarry, ca. 1900

Penrhyn Slate Quarry er et steinbrudd hvor man tar ut skifer i nærheten av Bethesda nord i Wales. På slutten av det nittende århundre var det verdens største skiferbrudd. Det største dagbruddet er nesten 1,6 km langt og 370 m dypt og hadde nesten 3000 gruvearbeidere. Senere har det blitt overgått av skiferbrudd i Kina, Spania og USA. Penrhyn er fremdeles Storbritannias største skiferbrudd, men arbeidsstyrken er nå nærmere 200 personer.

Bruddet ble først utviklet i 1770-årene av Richard Pennant, senere Baron Penrhyn, selv om det er sannsynlig at det foregikk småskalautvinning av skifer på stedet mye tidligere. Det meste av den tidligste produksjonen var til lokalt bruk, da det ikke var noe tilgjengelig infrastruktur for å transportere større mengder før Pennant ble involvert i driften. Fra da av, ble skifer fra bruddet transportert til havna i Port Penrhyn ved hjelp av den smalsporede jernbanen Penrhyn Quarry Railway fra 1798, som er en av de første jernbanelinjene som ble bygd. I det 19. århundre dominerte Penrhyn Quarry, sammen med Dinorwic Quarry, den walisiske skiferindustrien.

Bruddet har en viktig plass i historien til den britiske arbeiderbevegelsen som åstedet for to langvarige streiker blant arbeiderne som krevde bedre betalt og sikrere arbeidsforhold. Den første streiken varte elleve måneder i 1896. Den andre begynte den 22. november 1900 og varte i tre år. Den ble kjent som «The Great Strike of Penrhyn» og var den lengste konflikten i britisk industris historie. På lang sikt ga konflikten skiferindustrien i Nord-Wales et dårlig rykte når det gjaldt leveransesikkerhet, noe som førte til at ordremengden gikk bratt nedover og tusenvis av arbeidere ble sagt opp.

Fra 1964 til 2007 var bruddet eid og drevet av selskapet Alfred McAlpine PLC.[1]

I 2007 ble virksomheten kjøpt opp av Kevin Lagan (en irsk forretningsmann som er eier og styreformann i Lagan Group) og omdøpt til Welsh Slate Ltd. Kevin Lagan og sønnen Peter (administrerende direktør i Lagan Building Solutions Ltd) styrer nå Welsh Slate Ltd som også inkluderer Oakeley quarry i Blaenau Ffestiniog, Cwt Y Bugail quarry og Pen Yr Orsedd quarry.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hughes, J. Elwyn, Hughes, Bryn and Wood, Dennis S. (1979). The Penrhyn Quarry:Yesterday and Today. Penrhyn Quarries Ltd. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]