Pentjak silat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Pencak silat»)
To kvinmer under en pencak silat-kamp
Fra Jakarta i Indonesia

Pentjak Silat er den nederlandske staveform for pencak silat, en indonesisk kampsport som ble bragt til Nederland av indonesere og indoer lojale til Nederland etter sammenbruddet av kolonistyret i Nederlandsk India (Indonesia).

En av de stilarter som bet seg fast I Nederland og deretter i Europa var Setia Hati - herunder anomanstilen, som ble innført av Paatje Phefferkorn, og terate, som ble innført av guru Turpijn.

Setia Hati betyr sant eller oppriktig hjerte. I Indonesia er Setia Hati kjent som en utpreget islamsk stilart, men det meget religiøse aspekt gjenfinnes ikke i Europa, hvor utøvere ikke tradisjonelt har vært muslimer. Anoman henspiller på hannoman fra den hinduiske mytologi Ramayana. Terate er en javanesisk blomst. Begge stilarter er kjennetegnet ved en sidevendt utgangsposisjon pasang, fra hvilken man beveger seg flytende i en sirkel rundt motstanderen. Pentjak Silat-systemet består av jurus, som er korte kampserier. Det er som utgangspunkt to stillinger – en med kryssede ben og en uten kryssede ben. Disse utføres i forskjellige høyder fra gulvnivå til oppreiste stillinger.

Pentjak Silat betjener seg av en rekke tradisjonelle våpen. Disse omfatter kniver av varierende lengde (pisau, golok, kelewang), stav (toya) og tjabang – en trefork man holder i en hånd. og som ligner en sai.[1]

Denne kampsporten er også kjent som historisk malayisk stil i Malaysia, Singapore, Brunei og i de sørlige deler av Filippinene. Som sport praktiseres den etterhvert i en lang rekke land i Øst-Asia, og i Vesten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Draeger, Donn F. (1972). The Weapons and Fighting Arts of Indoneseia. ISBN 0-8048-1716-2.