Pelle og Proffen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Pelle og Proffen er en serie ungdomsbøker skrevet av den norske forfatteren Ingvar Ambjørnsen. Bøkene handler om Pelle og kameraten hans Proffen, og sammen havner de oppi mysterier av alle slag. Pelle og Proffen er blitt sammenliknet med Franklin W. Dixons Hardyguttene

Pelle bor sammen med foreldrene sine og søsteren sin i en leilighet på Torshov i Oslo. Foreldrene hans er gamle hippier som med hans ord «freaka ut» i ungdommen. Faren til Pelle er kunstner, men får ikke sitt gjennombrudd med dette før etter hvert i serien. Moren til Pelle jobber i billettluka i et teater og deltid på et krisehjem, noe som gjør at det er hun som ordner det meste av pengene i familien.

Proffen bor i etasjen under Pelle, og de kommuniserer med hverandre via ett vannrør. Foreldrene til Proffen er veldig forskjellig fra Pelle sine, men han har også to brødre hvorav en av dem jobber som journalist i Dagbladet. Dette gjør at han kan hjelpe Pelle og Proffen på vei ved hjelp av den uoffisielle informasjonen han har fra Dagbladet.

Sammen vikler de to Osloguttene seg inn i alle slags mysterier og hver gang klarer de å løse det. Dette innebærer alt fra nazistiske bevegelser og forgiftning til ekstreme dyrevernsgrupper og prostitusjon.

I perioden 19901993 ble tre av bøkene filmatisert: Døden på Oslo S, Giftige løgner og De blå ulvene. Pelle og Proffen ble spilt av hhv. Håvard Bakke og Tommy Karlsen. Den av filmene som fikk størst oppmerksomhet var Døden på Oslo S som tar opp ett veldig aktuelt tema, nemlig stoffmisbruk og prostitusjon i Oslo.

Bøker i serien om Pelle og Proffen[rediger | rediger kilde]

Kjempene faller[rediger | rediger kilde]

Kjempene faller er den første boka i serien og ble utgitt i 1987.

Døden på Oslo S[rediger | rediger kilde]

Døden på Oslo S er den andre boka i serien og ble utgitt i 1988. Filmen Døden på Oslo S er basert på boka.

Giftige løgner[rediger | rediger kilde]

Giftige løgner er den tredje og kanskje mest kjente av bøkene. Boken ble første gang utgitt i 1989 av J.W. Cappelens Forlag AS. Boka handler om Pelle og familien som skal på ferie til noen venner av foreldrene til Pelle. Pelle er ganske negativ til det, og sier ifra til bestevennen hans (Proffen) at han skal på en tur ned til noen «hippier» som er venner av foreldrene hans. Da sier Proffen at han kanskje kunne være med på den turen, og han blir med. Her blir det mye oppstyr kniper.

Filmen Giftige løgner er basert på boka.

Sannhet til salgs[rediger | rediger kilde]

Sannhet til salgs er den fjerde boka i serien og ble utgitt i 1990.

De blå ulvene[rediger | rediger kilde]

De blå ulvene er den femte boka i serien og ble utgitt i 1991. Filmen De blå ulvene er basert på boka.

Flammer i snø[rediger | rediger kilde]

Flammer i snø er den sjette boka i serien og ble utgitt i 1992.

Etter orkanen[rediger | rediger kilde]

Etter orkanen er den syvende boka i serien, utgitt i 1993. Pelle og Proffen drar på hyttetur til et sted i Finnskogen. Pelle tror først det bare skal være guttetur med ham og Proffen, men Proffen har andre planer. Han har nemlig invitert kjæresten sin Jorun som også har med sin gode venninne Beate. Man kan vel si at Beate er litt mer interessert i Pelle enn det han er i hun. Det kan skape problemer. Dagen etter at Jorun og Beate har kommet opp, blir det en kraftig orkan. Et helikopter flyr opp i orkanen og prøver og komme seg hjem, men orkanen er for sterk. Helikopteret kastes ned i skogen bak hytten Pelle, Proffen, Jorun og Beate befinner seg i. Alle fire føler et behov for å hjelpe og drar derfor ut i skogen for å finne vraket. En av de to mennene som var i flyet er enda i live, men han er så skadet at de ikke tør røre ham.

Hevnen fra himmelen[rediger | rediger kilde]

Hevnen fra himmelen er den åttende boka i serien og ble utgitt i 1994.

Storbyens stemme[rediger | rediger kilde]

Storbyens stemme er den niende boka i serien og ble utgitt i 1994.

Mordet på Aker Brygge[rediger | rediger kilde]

Mordet på Aker Brygge er den tiende og siste boka i serien og ble utgitt i 1995.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]