Paul Turner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paul Turner
Født1959Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseTerrengsyklist, forretningsdrivende, oppfinner Rediger på Wikidata

Paul Turner (født 1959) er en amerikansk konsernsjef, gründer, oppfinner, motorsykkelmekaniker, og pionér innen utvikling av den moderne terrengsykkel. Turner etablerte RockShox, som ledet utviklingen av støtdempere for terrengsykler, og han ledet selskapet gjennom vekst fra 0 til 100 millioner dollar i inntekter, fra to til 300 ansatte, og børsnotering på Nasdaq, på åtte år.

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Turner kjørte motorsykkel i tenårene. Samtidig var allerede gründer, i 1977 etablerte han i en alder av 18 år et selskap som solgte deler for motorsykler. Han arbeidet senere for Honda Motor Company som fabrikksmekaniker for deres profesjonelle motocrosslag, og deretter for Honda R&D North America Inc.[1] Dette satte ham i kontakt med designere av hjuloppheng for motorsykler og andre bransjefolk innen motocross.

Rock Shox[rediger | rediger kilde]

I 1989 kontaktet Turner Steve Simmons, en tidligere profesjonell motorcross-rytter og gründer, for bistand med utvikling av en sykkeldemper. Simons ble administrerende direktør for det nye selskapet Rock Shox. Senere overtok Turner som administrerede direktør, en rolle han holdt gjennom veksten frem til børsnotering. Samme år som oppstart bragte Turner også Greg Herbold ombord, som testrytter og selskapets talsmann. Herbold ble den første verdensmester i utforsykling på en av de første dempergaflene for terrengsykler noensinne laget. I august samme år produserte selskapet sine første 100 dempergafler, benevnet «RS1». Oppstarten ble finansiert av det asiatiske sykkelkomponentprodusenten Dia-Compe og gründerne selv. Etter åtte år hadde selskapet 100 million dollar i inntekter og ansatte, primært innen produksjon i selskapets fabrikker. I 1996 gikk selskapet på børs og i 2002 ble selskapet gjenstand for et fiendtlig oppkjøp da det ble kjøpt opp av SRAM Corporation. Pr. 2010 er Rock Shox fremdeles del av SRAM.

Maverick[rediger | rediger kilde]

Senere fant Turner opp et demperoppheng for sykkelrammer som han lisensierte til Klein og Trek Bicycle Corporation, og senere solgte til Maverick.

Æresgalleri[rediger | rediger kilde]

Paul Turner har blitt nominert til æresgalleriet the Mountain Bike Hall of Fame flere ganger, men har etter eget ønske ikke blitt innlemmet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]