Patronato Real

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Patronato Real de las Indias eller det spanske patronat var en ordning mellom den spanske krone og pavestolen om de katolske misjoner i de områder som ble oppdaget og/eller kolonisert av Spania. Ordningen hadde sitt utgangspunkt i tre pavelige buller fra 1493, senere styrket i 1508.

Arrangementet gav den spanske krone, og i forlengelsen av den, de koloniale myndigheter betydelig myndighet i kirkelige anliggender. Utnevnelser biskoper og til sentrale prestestillinger måtte i regelen godkjennes av de borgerlige myndigheter. Forholdet mellom kirke og stat ble meget tett på denne måten, ettersom myndighetene i stor grad kunne sikre seg at den kirkelige øvrighet bestod av personer som de kunne samarbeide med.

Bakgrunn og problemer[rediger | rediger kilde]

Bakgrunnen for den spanske patronatsrett var de lignende konsesjoner som pavestolen allerede hadde gitt til Portugal i det øyemed å effektivisere misjonen i de områder som portugisiske oppdagelsesreisende kom til. Mange av disse oppdagelsesreisende, som seilte i kronens tjeneste, var medlemmer av en katolsk lekmannsorden, Kristusordenen.

Da spanske handelsmenn begynte å bygge opp et lignende oversjøisk velde, bad Spania om lignende patronatsprivilegier. Pave Alexander VI, som selv var spanjol, hadde stor forståelse for sine landsmenns ønsker, og i løpet av 1493 gav han tre buller som innrømmet Spania de samme privilegier som Portugal hadde fått.

Pavestolen kom snart til å angre på at man hadde gitt Spania, og også Portugal, så vide fullmakter. Den pavelige styring ble svekket på felter som kirken anså som meget viktige. Blant annet ble pavenes forbud mot slaveriet, som uttrykt f.eks. i pave Paul IIIs bulle Sublimis Deus i 1537, ikke tilstrekkelig påaktet i de spanske kolonier ettersom det ikke passet koloniherrene. Dette «statskirkesystemet» forsøkte pavene å omgå blant annet med jesuittene, en presteorden med et eget direkte ordensløfte til paven.

Se også[rediger | rediger kilde]

Den portugisiske patronatsretten

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Antonio J. Gonzalez Zumarraga: Problemas del patronato indiana a través del «Govierno Eclesiástico Pacífico» de Fr. Gaspar de Villarroel
  • H. Vander Linden: «Alexander VI and the Demarcation of the Maritime and Colonial Domains of Spain and Portugal 1493-1494», i The American Historical Review 22:1 (October 1916)
  • W. Eugene Shiels S.J.: King and Church. The Rise and Fall of the Patronato Real, Chicago:Loyola University Press, 1961