Patientforsikringsloven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Patientforsikringsloven (fullt navn Lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet) er en dansk lov som trådte i kraft 1. juli 1992.

Hensikten med loven var å sikre pasientenes muligheter for å få tilkjent erstatning for skader som følge av behandling på Danmarks sykehus. Hittil hadde man kun vært berettiget til erstatning hvis man kunne bevise at der var begått feil av legen. I 1970-årene og 1980-årene hadde flere rettssaker vist at det kunne være endog meget vanskelig. Samtidig ble det oppfattet som problematisk at saken skulle føres via domstolene. Med loven etablerte man Patientforsikringen, som finansieres av amtene, siden 2007 regionene, og som er obligatorisk. Erstatningens størrelse utmåles etter erstatningsansvarsloven. Patientskadeankenævnet fungerer som klageinstans for Patientforsikringens avgjørelser.

Loven er senere utvidet, således at også private sykehus og privatpraktiserende helsepersonell er omfattet. Dermed omfatter loven i dag hele helsevesenet. Den gjeldende lov trådte i kraft i januar 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]