Pasientskadeerstatning i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pasientskadeerstatning i Danmark er regulert i kapittel 3-5 i lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet fra 2005, som i stor grad viderefører reglene fra lov om patientforsikring fra 1991 og lov om erstatning af lægemiddelskader fra 1995.

Hensikten med patientskadeerstatningsordningen var å sikre pasientenes muligheter for å få tilkjent erstatning for skader som følge av behandling på Danmarks sykehus. Hittil hadde man kun vært berettiget til erstatning hvis man kunne bevise at der var begått feil av legen. I 1970-årene og 1980-årene hadde flere rettssaker vist at det kunne være endog meget vanskelig. Samtidig ble det oppfattet som problematisk at saken skulle føres via domstolene. Med patientforsikringsloven etablerte man Patientforsikringen, som ble finansiert av forsikringsselskapene eller selvforsikrede myndigheter som dekket skader etter loven, og som var obligatorisk. Patientskadeankenævnet fungerte da som klageinstans for Patientforsikringens avgjørelser. Ordningen ble videreført med klage- og erstatningsloven. Patientforsikringen endret navn til Patienterstatningen i 2014, noe som førte til at navnet på Pasientskadeankenævnet ble endret til Ankenævnet for Patienterstatningen samme år, og at alle henvisninger til Patientforsikringen i klage- og erstatningsloven i 2017 ble endret til henvisninger til Patienterstatningen.

Erstatningens størrelse utmåles etter erstatningsansvarsloven.

Loven er senere utvidet, således at også private sykehus og privatpraktiserende helsepersonell er omfattet. Dermed omfatter loven i dag hele helsevesenet. Den gjeldende lov trådte i kraft i januar 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]