Pathological demand avoidance

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pathological Demand Avoidance (PDA) eller ekstrem kravavvisning er en foreslått[av hvem?] selvstendig diagnose og atferdsprofil/underkategori av autismespekterforstyrrelser. Gruppen med PDA skiller seg fra de med autisme, ved at personer med PDA har en ekstrem motstand mot hverdagslige krav og har en sosial forståelse som gjør at de kan benytte sosiale strategier for å unngå krav. PDA er ikke anerkjent som diagnose i DSM[1] ICD-10.

Den britiske barnepsykologen Elizabeth Newsom, som først lanserte begrepet, har betegnet det som et syndrom inn under autismespekteret, men det er i etterkant blitt mer vanlig å betegne det som en atferdsprofil. Det er omdiskutert hvorvidt PDA som atferdsprofil er noe man kun finner hos personer med autismespekterforstyrrelser, eller om atferdsprofilen også finnes hos personer med andre vansker slik som ADHD, Tourettes syndrom, spesifikke språkvansker m.fl. En studie gjort av professor i barne- og ungdomspsykiatri, Christopher Gillberg, viste at rundt 1/5 av barn med ASF på Færøyene også hadde en mulig PDA-profil. Det har blitt hevdet at PDA kun er et annet begrep for å beskrive opposisjonell atferdsforstyrrelse (ODD) hos personer med ASF, da ODD og ASF har utelukket hverandre i diagnosemanualen ICD-10. I ICD-11 ser det ut som om dette ikke lengre vil være tilfellet. I Norge har fagmiljøet delt seg i to hovedretninger; den ene ser på PDA som en angsttilstand, mens den andre retningen er atferdsanalytisk og representert ved artikler skrevet av dosent Jon Arne Løkke ved Høgskolen i Østfold og kolleger.

Kriterier for PDA foreslått av Elizabeth Newson:

  1. Passiv i de tidligste utviklingsårene.
  2. Fortsetter å motstå og unngå vanlige krav.
  3. Overfladisk sosial, men med manglende sosial identitet.
  4. Humørsvingninger og impulsivitet som følge av et behov for kontroll.
  5. Komfortabel med rollelek og fantasi.
  6. Forsinket språk.
  7. Tvangspregede handlinger, spesielt for å unngå krav.
  8. Nevrologisk involvering (motorisk klønete o.l.)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ American Psychiatric Association (2013) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5)

Kilder[rediger | rediger kilde]