Passepartout (bilde)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Portrett av Franz Liszt med oval passepartout.

Passepartout er en spesielt tilskåret plate av kartong som settes over et bilde når det skal i glass og ramme. Ordet er fransk, og betyr egentlig «går overalt» [passe par tout].)[1] En passepartout kan gi luft rundt bildet og trekke oppmerksomheten inn mot motivet. De kan også brukes for å ramme inn ukurante fotopapirstørrelser uten å beskjære bildet med en papirkutter.

Den blir oftest brukt til tegninger og grafiske arbeider. Kartongplaten skjæres først til i en størrelse som passer inn i rammen og så skjæres en lysåpning som skal være litt mindre enn bildet, som deretter festes på baksiden. Lysåpningen kan være firkantet eller oval, men kan også formes etter ønske.

Forebygging av slitasje[rediger | rediger kilde]

Passepartoutet skal sørge for at bildet ikke kommer i direkte kontakt med glasset. Glass er et sterkt basisk materiale bestående av sand/silika/kalk, og vil over tid påvirke både farger og papir i kunstverket. Dette kan forringe både den estetiske og den økonomiske verdien av arbeidet.

Syrefri papp[rediger | rediger kilde]

Passepartoutet skal for å tilfredsstille dagens krav til aldringsbestandighet også være av syrefritt materiale slik at den ikke tærer på det den skal beskytte.[2]

Farger[rediger | rediger kilde]

Et passepartout brukes oftest med hvit eller svart front, men finnes i et stort antall fargekombinasjoner, foruten at det er mulig å bygge på lagvis for å få et estetisk tiltalende resultat.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ R. Broby Johansen: Kunstordbok, Tiden norsk forlag, 1970
  2. ^ Personalet i en hvilken som helst rammebutikk med erfarne ekspeditører

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]