Passepartout (bilde)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Portrett av Franz Liszt med oval passepartout.

Passepartout (Ordet er fransk og betyr egentlig går overalt [passe par tout].)[1] er en spesielt tilskåret plate av kartong som settes over et bilde når det skal i glass og ramme. Den blir oftest brukt til tegninger og grafiske arbeider. Kartongplaten skjæres først til i en størrelse som passer inn i rammen og så skjæres en lysåpning som skal være litt mindre enn bildet, som deretter festes på baksiden. Lysåpningen kan være firkantet eller oval, men kan også formes etter ønske.

Passepartoutet skal sørge for at bildet ikke kommer i direkte kontakt med glasset. Glass er et sterkt basisk materiale bestående av sand/soda/kalk, og vil over tid påvirke både farger og papir i kunstverket. Dette kan forringe både den estetiske og den økonomiske verdien av arbeidet. Passepartoutet skal for å tilfredsstille dagens krav til aldringsbestandighet også være av syrefritt materiale slik at den ikke tærer på det den skal beskytte.[2]

Et passepartout brukes oftest med hvit eller svart front, men finnes i et stort antall fargekombinasjoner, foruten at det er mulig å bygge på lagvis for å få et estetisk tiltalende resultat.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ R. Broby Johansen: Kunstordbok, Tiden norsk forlag, 1970
  2. ^ Personalet i en hvilken som helst rammebutikk med erfarne ekspeditører

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]