Hopp til innhold

Pasient null

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Indekstilfellet eller pasient null er den første pasienten i en epidemiologisk undersøkelse[1][2]. Pasient null kan også defineres som det første tilfelle eller en tilstand eller et syndrom (ikke nødvendigvis smittsomt) som beskrives i den medisinske litteratur, uavhengig av om pasienten antas å være den første person som er blitt påvirket av syndromet eller tilstanden. Indekstilfellet er iblant kjent som et «klassisk» tilfelle i litteraturen, som for eksempel Phineas Gage. Gage var den første kjente person som oppviste en definitiv personlighetsforandring som følge av hjerneskade,[3] men det er ingen grunn til å tro at han var den første. Hans tilfelle var simpelthen det første som ble gransket på moderne måte.

Visse dyresykdommer er i forskjellige land meldepliktige for veterinærer, og da er det indekstilfellet i en dyrebesetning som må meldes, det vil si det første konstaterte tilfellet i populasjonen.[4]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen . Besøkt 7. mai 2020.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 7. juni 2010. Besøkt 7. mai 2020. 
  2. ^ http://wordnetweb.princeton.edu/perl/webwn?s=index%20case. 
  3. ^ «Why Brain Scientists Are Still Obsessed With The Curious Case Of Phineas Gage». NPR.org (engelsk). 
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 15. februar 2020. Besøkt 7. mai 2020.