Parwin Pazhwak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Parwin Pazhwak
پروین پژواک
Født1967Rediger på Wikidata
Kabul, Afghanistan
Beskjeftigelse Dikter, forfatter, kvinnerettighetsforkjemper
Nasjonalitet AfghanistanRediger på Wikidata

Parwin Pazhwak (født 1967 i Kabul) er en afghansk kunstner og en moderne dikter og forfatter som bruker det persiske språket. Hun har pashtunsk bakgrunn.

Parwin ble født inn i Pazhwak-familien, som er sterkt engasjert i litteratur og politikk, og hennes far og mor heter henholdsvis Ne'matulla Pazhwak og Afifah Pazhwak. Parwin er barnebarn av Abdul Rahman Pazhwak.

Hun gikk på den franske Malalai-skolen og fullførte medisinstudiet i Avicenna Medical Institute. Etter Sovjetunionens invasjon av Afghanistan, tilbrakte hun to år i Pakistan som en flyktning i transitt før hun flyttet til Canada som asylsøker. Hun bor nå i Ontario sammen med sin mann og barn.

Pazhwak betrakter sine dager som student som de beste i hennes liv, og livet i eksil som noen av hennes vanskeligste dager. Hennes litterære verker inkluderer moderne persisk poesi, noveller og malerier for barn. Hun har elleve kunstverk i alt til nå. To av hennes mest kjente bøker er Darja dar ShabnamHav i dugg») og Negin-ha wa Setara-haEdelsten og stjerner»).