Parson russell-terrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Parson russell-terrier

Parson russell-terrier, tidligere kalt parson jack russell-terrier, er en engelsk hunderase. Det er en intelligent, aktiv og kvikk terrier bygget for fart og utholdenhet. Rasen er en jaktterrier med evner og bygning for hijakt på rødrev, samt for å følge en hest under den tradisjonelle engelske revejakta. Den brukes også som støtende/kortdrivende hund på hjort og rådyr, samt som ettersøkshund. Rasen passer også utmerket som familiehund for aktive familier. Den er generelt lettlært og egner seg godt til f.eks. agility.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Sognepresten (parson) John (Jack) Russell fra Devon i England utviklet denne terrierrasen i perioden fra 1820 og til sin død i 1883. Rasen ble hovedsakelig dannet på basis av datidens foxterriere og med et visst innslag av andre terrierraser. Målet var å få fram en god hihund for revejakt. John Russell la vekt på at hunden fungerte godt som jakthund og var ikke så opptatt av eksteriøret. Han hadde ikke så mye til overs for utstillinger, selv om han faktisk avlet fram noen av stamhundene til dagens foxterriere og var blant de første som hadde dommerverv i The Kennel Club.

Mange oppdrettere har arbeidet trofast etter John Russells idealer, allikevel ble rasen anerkjent i The Kennel Club først i 1989. I årene før anerkjennelsen dukket det opp mange varianter av såkalte «Jack Russell-terriere». Felles for disse er at de er hvite med større eller mindre tanfargede (røde) og/eller sorte flekker. Benlengde, kroppsbygning og gemytt varierer sterkt. I de siste årene har en kortbent variant vært svært populær, særlig blant hestefolk. Disse følger imidlertid ikke den standarden Jack Russell arbeidet etter, nemlig en hund på ca. 35,5 cm (14 tommer) med en atletisk, ikke for kompakt kropp og med en benlengde som står i et harmonisk forhold til kroppen. Russell ønsket ikke hunder med dvergpreg.

Årsaken til at rasen ikke ble anerkjent før i 1989 er dels den store variasjonen i eksteriør og dels at mange jegere har motarbeidet rasens inntreden i The Kennel Club. De mente at jaktegenskapene ville gå tapt til fordel for utvikling av en ren utstillingshund. En gruppe oppdrettere mente imidlertid at tilslutning til Kennelklubben ville lønne seg for å sikre rasens framtid. Man antok at den tradisjonelle engelske revejakta bli forbudt i nær framtid og da burde oppdrettet av rasen foregå i mer kontrollerte former mente disse oppdretterne. The Parson Russell Terrier Club har arbeidet for anerkjennelse av rasen i mange år, og i 1989 mente The Kennel Club at man hadde fått fram en såpass homogen gruppe hunder at de tillot registrering av de hunder som tilsvarte den opprinnelige rasestandarden. Den lavbente og mer utbredte varianten kalt «Jack Russell terrier» er pr. 2009 ikke anerkjent som rase i Storbritannia, men i 2002 ble denne varianten anerkjent i Australia samt de europeiske kennelklubben som er tilknyttet FCI, en internasjonal hundeorganisasjon. Denne varianten er også på vei til å bli anerkjent i USA, da under navnet «Russell terrier».

Rasen i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ivaretas rasen parson russell-terrier av Norsk Terrier Klub.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]