Paronyki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paronyki
Paronyki / Svullfinger
Område(r)Dermatologi
Ekstern informasjon
ICD-10-kodeL03.0
ICD-9-kode681.02
DiseasesDB9663
MedlinePlus001444
eMedicinederm/798 
MeSHD010304

Paronyki er en betennelse av hud og vevet under huden ved kanten av en negl.

Den vanlige årsaken til denne infeksjonen er at neglen trekker huden fremover når neglen vokser. Hvis neglen er klippet for kort vil hjørnet av neglen dra med seg hud på siden av neglen fremover. Dette er hjørnet mellom sidekanten av neglen og den fremre neglekanten som er klippet. Hud som står på strekk over tid vil bli betent.

Paronyki av stortå. Det sees at neglen er klippet kort så huden legger seg foran hjørnene av neglen.

Det er vanligvis nødvendig med penicillinkur for å få behandlet tilstanden. Pasienten må instrueres i å trekke huden foran hjørnet av neglen ut til siden, eller under neglen, slik at neglen ikke får trukket huden med seg fremover når neglen vokser.

Paronyki kan også oppstå ved små skader av neglebåndet som gir tilgang for bakterier og sopp under huden omkring neglen.

Svullfinger[rediger | rediger kilde]

Betennelsen kan utvikle seg til en pusshule som det kan bli nødvendig å tømme med snitt i huden, gjerne med en skalpell.

Forebyggelse av paronychi skjer ved at pasienten passer på å unngå å klippe neglen så kort at hudfold legger seg foran neglen. Overdreven bruk av vann og vaskemidler og skarpe gjenstander mot huden rundt neglen bør unngås.