Hopp til innhold

Parc de la Ciutadella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Castell dels Tres Dragons i Parc de la Ciutadella.

Parc de la Ciutadella (Ciutadellaparken) er en park i den katalanske byen Barcelona. Den ble bygd i 1885 og var hjemsted for verdensutstillinga i 1888. I parken ligger blant annet Catalonias parlament, Catalonias nasjonale kunstmuseum og byens zoologiske hage.

Da bystyret i 1885 valgte å holde en verdensutstilling tre år seinere, valgte man Ciutadella som plassen hvor denne skulle finne sted. Ciutadella var en forhatt festning hvor mange av byens innbyggere hadde sittet fengsla og blitt henretta. Man hadde allerede i 1872 begynt å gjøre om området til park, og da beslutninga om verdensutstillinga kom, ble det fart i arbeidet.

Attraksjoner

[rediger | rediger kilde]

Catalonias parlament, Parlament de Catalunya, ligger i det som tidligere var Ciutadellas våpenlager. I en del av parlamentsbygningen finner man Catalonias nasjonale kunstmuseum, Museu Nacional d'Art de Catalunya. Samlinga består utelukkende av katalansk kunst, og dekker perioden fra midten av 1800-tallet til midten av 1900-tallet. Barcelonas zoologiske hage befinner seg øst i parken. Den har vært mest kjent for albinogorillaen Floquet de Neu (Snøfnugg), som nå er død. Ellers har parken en liten innsjø ved navn Estany, en fontene som ble utforma av blant andre Antoni Gaudí, zoologisk museum, geologisk museum og modernistbygningen Castell dels Tres Dragons.