Papantzin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Papantzin var en aztekerprinsesse fra Texcoco, datterdatter av Nezahualpilli og svigersøsteren til Moctezuma II.

Moctezumas allianspolitikk gikk ut på å gifte sine kvinnelige slektninger med allianspartnernes konger. Papantzin var enke da hun i 1509 plutselig ble dødelig syk og falt i koma. Texcocoanerne gravla henne i en krypt, men hun våknet til live igjen.

Hun kunne fortelle en visjon der et lysende vesen med "kryssede pinner" på pannen hadde ført henne til bredden av Atlanterhavet, der hun så flere store «flytende hus» (skip) komme opp av horisonten, med de samme svarte krysede pinnen på seg, og med «vinger» (seil) som lignet på lysvesenets panne. Prinsessen fikk vite at mennene på skipene kom fra et fjernt land og ville erobre aztekerne og bringe kunnskap om den ene sanne Gud. Da hun fortalte denne visjonen til Moctezuma, leste han imperiets undergang i den, og nektet å noen gang snakke med henne igjen.

Ti år senere erobret spanjolene Mexico, og Papantzin ble en av de første innfødte som konverterte til kristendom. Hun ble døpt i 1525 da de første fransiskanerbrødrene kristnet Texcoco.[1][2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Laura Casas East (Februar 1995). «The Story of a Mexican Princess» (engelsk). 
  2. ^ Martina Petkova (14. september 2020). «The Aztec Princess Who Saw the Future From the Grave» (engelsk). 
  3. ^ María Isabel Moreno (20. juni 2019). «Papantzin y los españoles olvidados por la historia» (spansk).